Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina obvinila ruskú armádu zo sťatia ukrajinského vojaka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Moskva tieto tvrdenia Ukrajiny bezprostredne nekomentovala.

Kyjev 18. júna (TASR) - Ukrajina v utorok obvinila ruské sily zo sťatia ukrajinského vojaka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Pri leteckom prieskume na jednej z bojových pozícii v Doneckej oblasti objavila ukrajinská armáda poškodené obrnené vozidlo ukrajinských obranných síl. Nachádzala sa na ňom sťatá hlava ukrajinského obrancu," uviedla ukrajinská generálna prokuratúra na sociálnej sieti Telegram.

Podľa ukrajinského generálneho prokurátora Andrija Kostina ruské sily operujúce v okrese Volnovacha dostali príkaz, aby nebrali ukrajinských vojakov do zajatia a namiesto toho ich zabíjali sťatím hlavy.

Generálna prokuratúra k príspevku zverejnila aj fotografiu obrneného vozidla spozorovaného z ukrajinského dronu. Na kapote je rozmazaná časť v oblasti, kde sa nachádza sťatá hlava.

Moskva tieto tvrdenia Ukrajiny bezprostredne nekomentovala a AFP upozorňuje, že nedokázala nezávisle overiť obvinenia ukrajinskej prokuratúry.

Rusko aj Ukrajina sa navzájom obviňujú, že ich armády páchajú na bojisku rôzne priestupky, ktoré sa rovnajú až vojnovým zločinom. Kyjev tiež vyzval na zriadenie špeciálneho tribunálu, ktorý by tieto činy vyšetril v rámci svojho návrhu na ukončenie vojny na Ukrajine.

Kostin podľa generálnej prokuratúry uviedol, že tento incident nezostane nepotrestaný a vyzval "celý civilizovaný svet, aby izoloval a potrestal" Rusko. Generálna prokuratúra uviedla, že začala vyšetrovanie porušenia vojnových zákonov a vopred premyslenej vraždy.