Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Ukrajina plánuje v Kurskej oblasti zriadiť evakuačné koridory

Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v sobotu 10. augusta 2024, tanky ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska. Foto: TASR/AP

Kyjev plánuje sprístupniť oblasť aj pre medzinárodné humanitárne organizácie, dodala ukrajinská vicepremiéra Vereščuková v príspevku na platforme Telegram.

Kyjev 14. augusta (TASR) - Ukrajina vytvára v ruskej Kurskej oblasti "bezpečnostnú zónu" a plánuje zriadiť evakuačné koridory pre civilistov, ktorí chcú zostať v Rusku alebo ísť na Ukrajinu. Uviedla to v stredu ukrajinská vicepremiéra Iryna Vereščuková, píše TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

Kyjev plánuje sprístupniť oblasť aj pre medzinárodné humanitárne organizácie, dodala Vereščuková v príspevku na platforme Telegram.

Kurská oblasť je v centre pozornosti od 6. augusta, keď na jej územie vtrhli ukrajinské ozbrojené sily, v dôsledku čoho od minulého piatka platí v regióne režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok na stretnutí s vedením ministerstva obrany stanovil ako cieľ vytlačiť nepriateľa z ruského územia.