Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Počet obetí ruského útoku na Poltavu sa zvýšil na 58

Na snímke hasiči zasahujú na mieste vojenskej univerzity po ruskom raketovom útoku v Poltave v strednej časti Ukrajiny 4. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Ruský útok z 3. septembra na centrum mesta bol jedným z najsmrtiacejších ruských útokov za posledné mesiace.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 8. septembra (TASR) - Počet obetí ruského raketového útoku, ktorý v utorok zasiahol vojenský vzdelávací inštitút v ukrajinskom meste Poltava, sa zvýšil na 58, oznámil v nedeľu gubernátor Poltavskej oblasti Filip Pronin. Gubernátor uviedol, že v nemocnici zomreli na následky zranení ďalší traja ľudia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ruský útok z 3. septembra na centrum mesta bol jedným z najsmrtiacejších ruských útokov za posledné mesiace. Ukrajinskí predstavitelia neuviedli, koľko obetí bolo z radu vojakov alebo civilistov, píše AFP.

Útok vyvolal pobúrenie na ukrajinských sociálnych sieťach, keďže podľa nepotvrdených správ ruských vojenských blogerov, ale aj niektorých Ukrajincov k nemu došlo počas nástupu vojakov pred budovou inštitútu. Podľa mnohých používateľov sociálnych médií bolo nezodpovedné, že velitelia takýto nástup vojakov napriek hrozbe ruských útokov umožnili.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po incidente povedal, že nariadil "kompletné a rýchle vyšetrenie všetkých okolností" útoku. Podľa Zelenského v Poltave dopadli dve ruské balistické strely. Okrem vojenského inštitútu poškodili aj nemocnicu. Zelenskyj po útoku znova zopakoval svoje výzvy, aby Západ dodal viac systémov protivzdušnej obrany.

Podľa ministerstva obrany bol časový interval medzi vyhláseným poplachom a príletom rakiet príliš krátky, takže ľudia sa nestihli presunúť do krytov.