Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Zahraničie

Počet obetí ruského útoku na prístav v Odese sa zvýšil na sedem

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Balistická raketa v stredu zasiahla civilnú kontajnerovú loď, ktorá sa plaví pod panamskou vlajkou.

Kyjev 10. októbra (TASR) - Počet obetí po stredajšom ruskom útoku na prístavnú infraštruktúru v juhoukrajinskom meste Odesa sa zvýšil na sedem. Zranených je desať osôb, uviedol vo štvrtok tamojší gubernátor Oleh Kiper. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Balistická raketa v stredu zasiahla civilnú kontajnerovú loď, ktorá sa plaví pod panamskou vlajkou.

"Počet obetí včerajšieho raketového útoku bohužiaľ vzrástol na sedem,"
uviedol Kiper v príspevku na Telegrame a spresnil, že ráno v nemocnici na následky rozsiahlych zranení zomrel 46-ročný zamestnanec prístavu.

Tento útok bol v poradí tretím ruským útokom na zahraničné plavidlo za štyri dni. V pondelok pri raketovom útoku na odeský prístav zahynul jeden Ukrajinec a piati cudzinci utrpeli zranenia.

Rusko sa počas viac než dva roky trvajúcej vojny na Ukrajine zameralo na ukrajinskú pobrežnú odeskú oblasť a zasiahlo lode či obilné silá. Kyjev takéto útoky označuje za nezákonné pokusy zničiť jeho vývozné schopnosti. Pre ruskom inváziou bola Ukrajina jedným z najväčších vývozcov obilia na svete. V dôsledku opakovaných útokov na jeho prístavy a sklady obilia bola výrazne obmedzená jej produkcia.

Ukrajinská protivzdušná obrana zároveň oznámila, že v noci na štvrtok zostrelila 41 zo 62 ruských dronov. Rusko okrem toho pri útokoch použilo aj dve balistické rakety Iskander-M, dve rakety Ch-59 a tri protilietadlové riadené strely S-300, uviedli ukrajinské sily v príspevku na Telegrame. Pri útokoch boli poškodené civilné objekty a zariadenia kritickej infraštruktúry v Odeskej, Poltavskej a Doneckej oblasti.