Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Zahraničie

Ukrajina potvrdila ústup z časti strategického mesta Časiv Jar

Na archívnej snímke ukrajinský vojenský oddiel. Foto: TASR-AP

Mesto leží v blízkosti väčších miest Kosťantynivka a Kramatorsk, ktoré sú tiež dôležitými vojenskými centrami v Doneckej oblasti nezákonne anektovanej Ruskom.

Kyjev 4. júla (TASR) - Ukrajinské jednotky sa stiahli z časti strategického mesta Časiv Jar v Doneckej oblasti, uviedol vo štvrtok hovorca ukrajinskej armády Nazar Vološyn. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Pád tohto malého mesta ležiaceho na vyvýšenine by podľa AFP mohol urýchliť postup Ruska smerom k veľkým civilným centrám v Doneckej oblasti.

Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že jeho sily prevzali kontrolu nad štvrťou Novyj, ktorá leží západne od umelo vybudovaného Kanála Severný Donec – Donbas prechádzajúceho východnou časťou mesta.

"Po prieniku nepriateľa do štvrte ležiacej na kanáli bolo jej udržiavanie nepraktické, pretože by to ohrozovalo životy a zdravie našich vojakov, keďže pozície našich obrancov boli zničené," povedal Vološyn v štátnej televízii. "Velenie sa rozhodlo stiahnuť na lepšie chránené a pripravené pozície, ale ani tam nepriateľ svoje aktívne bojové operácie nezastavil," dodal.

V strategicky významom Časiv Jare žilo pred vojnou približne 12.000 ľudí. Mesto leží v blízkosti väčších miest Kosťantynivka a Kramatorsk, ktoré sú tiež dôležitými vojenskými centrami v Doneckej oblasti nezákonne anektovanej Ruskom.

Ruský prezident Vladimir Putin v júni vyhlásil, že Rusko v priebehu tohto roka už dobylo 47 ukrajinských miest a obcí.