Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Ukrajina použila rakety ATACMS na zničenie ruského radarového systému

Na archívnej snímke odpálenie balistickej strely typu ATACMS. Foto: TASR/AP

Armáda nešpecifikovala čas útoku, ani miesto zasiahnutej radarovej stanice.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 3. októbra (TASR) - Ukrajinská armáda vo štvrtok oznámila, že použila americké balistické rakety ATACMS pri útoku na ruský radarový systém s cieľom obmedziť schopnosť Ruska "detegovať, stopovať a zachytávať aerodynamické a balistické ciele". TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Armáda nešpecifikovala čas útoku, ani miesto zasiahnutej radarovej stanice. "Zničenie radaru Nebo-M vytvorí priaznivý 'vzdušný koridor' pre efektívne používanie rakiet Storm Shadow a SCALP-EG s plochou dráhou letu," uviedla ukrajinská armáda na sociálnej sieti Telegram.

Ukrajinská armáda predpokladá, že Rusku zostalo ešte desať takýchto radarových systémov; hodnota jedného sa odhaduje na 100 miliónov dolárov.

Spojené štáty poslali rakety ATACMS s dlhým doletom Ukrajine tento rok na jar. Podľa poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana sa Kyjev vtedy zaviazal, že ich bude používať iba na svojom území. Ruské sily v súčasnosti okupujú asi 18 percent územia Ukrajiny.

Prezident Volodymyr Zelenskyj dlhodobo žiada spojencov, aby ukrajinskej armáde dovolili používať západné zbrane s dlhým dosahom vrátane rakiet ATACMS aj na ciele ležiace hlboko na území Ruska.

Washington v tejto súvislosti nesignalizoval nijakú zmenu svojej pozície ani po septembrových rokovaniach so spojencami a nedávnej návšteve Zelenského v Spojených štátoch.