Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Prerušenie vzťahov zo strany Mali je krátkozraké

Ilustračná snímka Foto: FOTO TASR - Pavol Zachar

Mali tvrdí, že Ukrajina priznala svoj podiel na porážke, ktorú malijské jednotky utrpeli v júli v boji proti separatistom a džihádistom.

Kyjev 5. augusta (TASR) - Ukrajina v pondelok kritizovala rozhodnutie štátu Mali prerušiť diplomatické vzťahy s Ukrajinou v súvislosti s údajnou ukrajinskou podporou separatistických povstalcov v tejto západoafrickej krajine, ktorá je známym spojencom Ruska.

Podľa agentúry AFP ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení, v ktorom kritizovalo vojenskú prítomnosť Ruska v Afrike, uviedlo, že toto rozhodnutie Mali je "krátkozraké a unáhlené".

"Ukrajina bezpodmienečne rešpektuje normy medzinárodného práva, nedotknuteľnosť suverenity a územnej celistvosti iných krajín a dôrazne odmieta obvinenia prechodnej vlády Mali z údajnej podpory medzinárodného terorizmu" zo strany Ukrajiny," uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie.

Vyjadruje sa v ňom aj poľutovanie nad tým, že malijská vláda sa rozhodla prerušiť vzťahy "bez dôkladného preskúmania faktov a okolností incidentu na severe Mali, ako aj bez poskytnutia akýchkoľvek dôkazov o účasti Ukrajiny na tejto udalosti".

Mali tvrdí, že Ukrajina ústami hovorcu ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Andrija Jusova priznala svoj podiel na porážke, ktorú malijské jednotky utrpeli v júli v boji proti separatistom a džihádistom. V bojoch na severe Mali vtedy prišli o život aj žoldnieri ruskej polovojenskej spoločnosti známej ako Vagnerova skupina.

Separatisti pod vedením bojovníkov z národa Tuaregov minulý štvrtok uviedli, že pri bojoch v pohraničnej obci Tinzaouaten v júli zabili 84 žoldnierov Vagnerovej skupiny a 47 malijských vojakov.

Západoafrické Mali, ktoré bojuje proti džihádistom a separatistom už vyše desať rokov, požiadalo vagnerovcov o pomoc a podporu po vojenských prevratoch v rokoch 2020 a 2021, keď sa súčasne "otočilo chrbtom" tradičným spojencom zo Západu - najmä Francúzsku ako bývalej koloniálnej mocnosti.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov potvrdil podporu tejto africkej krajine minulý štvrtok, keď telefonoval so svojím malijským rezortným kolegom.