Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ukrajina pri najväčšom dronovom útoku zasiahla v Rusku štyri letiská

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Cieľom týchto dronových útokov bolo podkopať možnosti ruskej armády používať bojové lietadlá ako nástroj útokov na Ukrajinu s využitím tzv. kĺzavých bômb.

Kyjev 14. augusta (TASR) - Ukrajina tvrdí, že v stredu podnikla doteraz najväčší dronový útok na štyri ruské vojenské letiská. Pre agentúru Reuters to v stredu uviedol nemenovaný zdroj v ukrajinských bezpečnostných zložkách.

Citovaný zdroj spresnil, že cieľom týchto dronových útokov bolo podkopať možnosti ruskej armády používať bojové lietadlá ako nástroj útokov na Ukrajinu s využitím tzv. kĺzavých bômb.

Agentúra Reuters podotkla, že citované tvrdenia zatiaľ nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

Podľa britskej stanice BBC ukrajinská armáda na základe zatiaľ nepotvrdených správ z ruských zdrojov v noci na stredu a v stredu ráno podnikla dronové útoky na tri ruské vojenské letiská: letisko "Baltimor" na okraji mesta Voronež, na leteckú základňu v Borisoglebsku na východe Voronežskej oblasti a na leteckú základňu Savaslejka v Nižnonovgorodskej oblasti.

Informácie o následkoch týchto dronových útokov nie sú podľa BBC k dispozícii. Nekomentovala ich ani ukrajinská armáda. Ukrajinské vedenie zvyčajne hlási iba útoky dronov a nepotvrdzuje, že cieľom boli letecké základne.

Rusko pred časom zintenzívnilo používanie kĺzavých bômb vo svojej vojenskej agresii proti Ukrajine. Podľa denníka The Washington Post ide o sovietsky relikt, ktorý Rusi modernizovali tým, že neriadené bomby vybavili navádzacími systémami.

Bomby potom zhadzujú bojové lietadlá z územia kontrolovaného alebo okupovaného Ruskom, pričom bomby k svojim cieľom smerujú vysokou rýchlosťou. Dolet majú niekoľko desiatok kilometrov.

Kĺzavé bomby nie sú také presné ako riadené strely a často minú cieľ, ale vzhľadom na svoju výbušnú silu spôsobujú veľké škody, poznamenal denník. Najlepšou obranou proti nim je podľa amerického denníka systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorého strely môžu zničiť ruské lietadlo skôr, ako vypustia bomby; Ukrajina však nemá dostatok batérií Patriotov.