Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Kyjev:Pri ruskom ostreľovaní zomreli traja zamestnanci Červeného kríža

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K útoku prišlo v obci Viroľubivka vzdialenej desiatky kilometrov od frontovej línie.

Kyjev 12. septembra (TASR) - Pri ruskom ostreľovaní zahynuli vo štvrtok na východe Ukrajiny traja Ukrajinci pracujúci pre Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC) a dvaja utrpeli zranenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na vyhlásenia ukrajinských predstaviteľov.

"Ďalší ruský vojnový zločin. Dnes okupanti napadli vozidlo humanitárnej misie Medzinárodného výboru Červeného kríža v Doneckej oblasti," uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti X.

K útoku prišlo v obci Viroľubivka vzdialenej desiatky kilometrov od frontovej línie. O útoku informoval na sociálnej sieti Telegram gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin.

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že zamestnanci ICRC doviezli do obce pre obyvateľov brikety na kúrenie pred nadchádzajúcej zimou. V čase útoku práve vykladali prinesenú pomoc. Traja zomreli priamo na mieste útoku a dvoch podľa prokuratúry previezli so zraneniami do nemocnice, pričom stav jedného z nich je vážny.

"Najdôraznejšie odsudzujem útoky na zamestnancov Červeného kríža. To, že ostreľovanie zasiahlo miesto, na ktorom sa distribuovala pomoc, je poburujúce," cituje riaditeľku ICRC Mirjanu Špoljaričovú agentúra AFP.

Donecká oblasť, ktorú ruské sily čiastočne okupujú, sa stáva pravidelne terčom ruského ostreľovania a vzdušných útokov. Moskva však popiera, že by jej vojaci útočili na civilistov alebo civilnú infraštruktúru na Ukrajine. Napriek tomu pri ruských útokoch už zahynuli od začiatku vojny tisíce ľudí, píše Reuters.