Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Ruské bombové útoky sa v Charkovskej oblasti prudko znížili

Príslušníci záchranných zložiek a vojaci odtláčajú vrak auta po ruskom raketovom útoku na supermarket v ukrajinskom meste Kosťantynivka v Doneckej oblasti v piatok 9. augusta 2024, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Moskovské jednotky sa medzitým snažia odraziť cezhraničný útok Ukrajiny v Kurskej oblasti.

Kyjev 12. augusta (TASR) - Ruské sily znížili počet bombových útokov na pohraničné osady v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, uviedol v pondelok oblastný gubernátor Oleh Synjehubov. Moskovské jednotky sa medzitým snažia odraziť cezhraničný útok Ukrajiny v Kurskej oblasti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ruské delostrelectvo už dlhší čas ostreľuje ukrajinské dediny ležiace pri hraniciach mimoriadne ničivými navádzanými bombami. Útoky na Charkovskú oblasť sa zintenzívnili v máji, keď moskovské jednotky otvorili nový bojový front na severe oblasti.

"V uplynulých dňoch sme spozorovali prudký pokles útokov riadenými bombami. Ak naša pohraničná oblasť pôvodne zaznamenala 30 až 60 útokov riadenými bombami denne, tak teraz ich nie je viac ako desať," povedal Synjehubov pre štátnu televíziu, no zároveň zdôraznil, že Rusko aj naďalej útočí na civilnú infraštruktúru. Regionálne orgány preto plánujú sprísniť zákaz vychádzania pre približne 100 dedín v blízkosti hraníc a frontovej línie.

Moskva odmieta tvrdenia, že sa zameriava na civilistov či civilnú infraštruktúru v rámci invázie na Ukrajine. Napriek tomu prišli o život alebo utrpeli zranenia tisíce ľudí, pripomína Reuters.

Regionálne úrady v neďalekej Sumskej oblasti, ktorá susedí s ruskou Kurskou oblasťou, zároveň informovali o vysokom počte leteckých útokov po doposiaľ najväčšom vpáde do ruskej hraničnej oblasti za viac ako 29 mesiacov vojny.