Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ruské útoky pripravili na východe Ukrajiny o život najmenej päť ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

K bombardovaniu došlo len niekoľko dní po tom, čo Organizácia Spojených národov upozornila, že útoky na civilistov sa stali v tomto konflikte systematickými.

Kyjev 11. júla (TASR) - Ruské bombardovanie východu a severovýchodu Ukrajiny si v štvrtok vyžiadalo najmenej päť obetí na životoch vrátane jedného dieťaťa, uviedli tamojší predstavitelia. TASR informuje podľa agentúry AFP.

K bombardovaniu došlo len niekoľko dní po tom, čo Organizácia Spojených národov upozornila, že útoky na civilistov sa stali v tomto konflikte systematickými.

Ukrajinu tento týždeň postihla séria smrtiacich úderov vrátane raketového útoku na hlavné mesto Kyjev a ďalšie mestá, ku ktorým došlo v pondelok. V Kyjeve došlo k čiastočnému zničeniu detskej nemocnice, pričom zranenia utrpelo viac než 40 ľudí.

Časti frontovej línie v Doneckej oblasti boli "pod paľbou nepriateľa celý deň", čo si vyžiadalo troch mŕtvych vrátane 15-ročného chlapca v meste Myrnohrad, uviedol tamojší gubernátor Vadym Filaškin na platforme Telegram.

Severovýchodná Charkovská oblasť, kde Rusko v máji odštartovalo novú pozemnú ofenzívu, si bombardovanie pohraničnej dediny Bilyj Kolodjaz vyžiadalo dve obete, spresnil gubernátor Oleh Synehubov.

Rusko tvrdí, že jeho jednotky cielia výlučne na vojenskú infraštruktúru Ukrajiny, píše AFP.

OSN v utorok varovala, že zaznamenala "hlboko znepokojujúci vzorec" systematických útokov na civilnú infraštruktúru vrátane pondelkového útoku na najväčšiu detskú nemocnicu na Ukrajine.