Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Ruské útoky v Charkove si vyžiadali najmenej tri obete

Hasiči hasia požiar bytového domu poškodeného pri ruskom raketovom útoku v Charkove na Ukrajine v piatok 31. mája 2024. Foto: TASR/AP

Útoky údajne zasiahli päťposchodovú bytovku, obchod v trojposchodovej budove a šijací závod.

Charkov 31. mája (TASR) - Najmenej tri obete na životoch a 16 zranených si v noci na piatok vyžiadali ruské útoky na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, uviedli tamojší predstavitelia. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Útoky podľa nich zasiahli päťposchodovú bytovku, obchod v trojposchodovej budove a šijací závod.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že ruské jednotky v Charkove uskutočnili tzv. "dvojité" útoky (double tap). Ide o taktiku, pri ktorej sa jedno miesto zasiahne dvoma samostatnými útokmi v krátkom časovom horizonte.

Podľa Synehubova použili pri útokoch rakety typu S-300. Útok na päťposchodovú bytovku potvrdil aj starosta Charkova Ihor Terechov, ktorý zároveň vyjadril obavy, že sa pod troskami môžu nachádzať ľudia.

Medzi zranenými sú podľa Synehubova aj najmenej dve deti. K útoku došlo okolo polnoci miestneho času. Veliteľ charkovskej polície Volodymyr Tymoško vyjadril obavy, že počet obetí môže ešte stúpnuť vzhľadom na rozsah deštrukcie a zranenia spôsobené šrapnelmi.

Ruské jednotky spustili novú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny, kde sa nachádza aj Charkovská oblasť, ešte 10. mája.

Charkov, ktorý na začiatku vojny odolal postupu ruskej armády, je v posledných týždňoch prakticky denne vystavený paľbe a náletom podnikaných ruskou armádou.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok čiastočne povolil nasadenie Spojenými štátmi dodaných zbraní Ukrajine pri obrane Charkova a Charkovskej oblasti aj na útoky na ciele na ruskom území.