Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Ruské útoky v Sumskej oblasti si vyžiadali jedného mŕtveho

Ukrajinský vojak. Foto: TASR/AP

Ukrajinské miestne úrady uviedli, že ruským útokom a ostreľovaniu čelilo v noci v Sumskej oblasti deväť okresov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 1. septembra (TASR) - Jeden civilista zahynul a štyria utrpeli v noci na nedeľu zranenia pri ruskom ostreľovaní ukrajinskej Sumskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ruskom, oznámili miestne úrady. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinské miestne úrady uviedli, že ruským útokom a ostreľovaniu čelilo v noci v Sumskej oblasti deväť okresov. Miestna prokuratúra neskôr priblížila, že Rusko podniklo aj raketový útok na konvoj nákladných áut prevážajúcich obilie na ceste medzi mestami Sumy a Charkov. Pri útoku pritom zahynul 23-ročný vodič kamióna. V dôsledku útoku tiež začal jeden z kamiónov horieť a 20 ich bolo poškodených.

Sumská oblasť leží pri hraniciach s ruskou Kurskou oblasťou, kam začiatkom augusta prenikli ukrajinské sily, pripomína Reuters.

V susednej Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny utrpeli pri ruskom ostreľovaní zranenia piati ľudia, oznámil v nedeľu podľa agentúry AP tamojší oblastný gubernátor Oleh Synehubov.

Ukrajinské vzdušné sily v samostatnom vyhlásení uviedli, že v noci zostrelili osem z 11 dronov, ktoré na územie Ukrajiny vypustilo Rusko. "Tentokrát sa okupanti zamerali na ukrajinské obilie a logistiku poľnohospodárskeho priemyslu, a to predovšetkým v Mykolajivskej a Sumskej oblasti," uviedli ukrajinské vzdušné sily na sociálnej sieti Telegram.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že Rusko použilo len minulý týždeň pri útokoch na ukrajinské mestá a vojakov 160 rakiet, 780 riadených bômb a 400 dronov. Zároveň opäť vyzval na to, aby Ukrajina dostala povolenie používať zbrane dodávané Západom pri útokoch cielených hlboko na územie Ruska.