Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Rusko pokračuje v útokoch v Donbase

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusi podľa ukrajinského štábu útočili desiatkami lietadiel aj delostrelectvom, no ich útoky boli odrazené.

Kyjev 16. augusta (TASR) — Ruské sily naďalej aktívne útočia v Donbase na východe Ukrajiny. Obzvlášť intenzívne boje s ukrajinskými silami zvádzajú v smere na mestá Pokrovsk, Toreck či Kurachove v Doneckej oblasti, informoval v piatok generálny štáb ukrajinskej armády. Za posledných 24 hodín bolo podľa jeho vyhlásenia na Facebooku na území Ukrajiny zaznamenaných 144 stretov ukrajinských a ruských síl, informuje agentúra DPA.

Rusi podľa ukrajinského štábu útočili desiatkami lietadiel aj delostrelectvom, no ich útoky boli odrazené. Obe bojujúce strany informovali v piatok aj o zostrelení mnohých dronov.

Ukrajinskí predstavitelia v Doneckej oblasti okrem toho uviedli, že pri ruských útokoch za ostatných 24 hodín zahynuli traja civilisti a päť ďalších utrpelo zranenia, píše agentúra Reuters. Gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin informoval aj o šiestich poškodených budovách v Pokrovskom rajóne.

DPA uvádza, že Rusko sa stále snaží ovládnuť celý Donbas a v tamojšej ofenzíve pokračuje aj navzdory pretrvávajúcej cezhraničnej operácii ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti.

Ukrajinskí vojaci vpadli do Kurskej oblasti minulý týždeň. Kyjev tvrdí, počas tejto najväčšej cezhraničnej operácie od začiatku invázie ruských síl sa im už podarilo obsadiť územie s rozlohou vyše 1000 kilometrov štvorcových. Ruské úrady uvádzajú, že po útoku bolo z Kurskej oblasti evakuovaných už takmer 200.000 ľudí.

V dôsledku ukrajinských útokov platí v Kurskej oblasti od minulého piatka režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni, ktorý od štvrtka zaviedli aj v priľahlej Belgorodskej oblasti, kde už taktiež prebehli evakuácie civilistov.

Ukrajina medzičasom zriadila v obsadenej časti Kurskej oblasti úrad vojenskej správy, ktorá má dohliadať dodržiavanie stanného práva a ochranu civilného obyvateľstva. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popri tom zdôrazňuje, že ukrajinskí vojaci dodržiavajú v Rusku humanitárne právo. Zároveň tvrdí, že dobyté územia majú v budúcnosti Kyjevu poslúžiť pri vyjednávaní v prípadných mierových rokovaniach.