Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Rusko zasiahlo detskú nemocnicu v Kyjeve riadenou strelou

Na snímke policajt zakrýva mŕtve telo po ruskom raketovom útoku v Kyjeve na Ukrajine v pondelok 8. júla 2024. Foto: TASR-AP

Pondelňajšiu vlnu ruských útokov po celej Ukrajine vrátane Kyjeva ostro odsúdil aj humanitárny koordinátor OSN pre Ukrajinu.

Kyjev 8. júla (TASR) - Ukrajina tvrdí, že ruská armáda zasiahla detskú nemocnicu v Kyjeve strategickou riadenou strelou s plochou dráhou letu Ch-101. Celkovo si intenzívne útoky, ktoré ruská armáda v pondelok podnikla na Ukrajine, vyžiadali dve desiatky obetí na životoch. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na prvotné hodnotenie ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a jej prvé zistenia o zásahu kyjevskej detskej nemocnice Ochmatdyt.

AFP citovala aj vyjadrenie šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Andrija Jermaka, podľa ktorého projektil tejto rakety "obsahuje desiatky mikroelektronických komponentov vyrobených v krajinách aliancie NATO".

Raketový útok na ukrajinskú metropolu medzičasom v pondelok podľa TASR odsúdili mnohé štáty a politici sveta. Medzi nimi bol najnovšie aj taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani, ktorý zdôraznil, že ide o vojnové zločiny, aké musí svet odsúdiť. Opäť ubezpečil, že talianska vláda bude pokračovať v obrane suverenity Ukrajiny a jej ľudu.

Pondelňajšiu vlnu ruských útokov po celej Ukrajine vrátane Kyjeva ostro odsúdil aj humanitárny koordinátor OSN pre Ukrajinu.

Britská stanica BBC informovala, že počet ľudí, ktorí prišli o život pri útoku na Kyjev, stúpol podľa generálnej prokuratúry na 15. Nateraz evidujú 37 zranených. Priamo v detskej nemocnici Ochmatdyt utrpelo zranenia 16 ľudí, uviedol kyjevský primátor Vitalij Kličko. Sedem z nich sú deti, dodala BBC.

Ďalšie obete na životoch, najmenej desať, hlásia z mesta Kryvyj Rih.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo masívny raketový útok na Ukrajinu, pričom deklarovalo, že cieľom boli "zariadenia vojenského priemyslu Ukrajiny" a "letecké základne ukrajinských ozbrojených síl".

Tvrdí tiež, že vyhlásenia Ukrajiny o úmyselnom raketovom útoku na civilné ciele sú nepravdivé. Podľa Moskvy totiž množstvo zverejnených fotografií a videozáznamov z Kyjeva "jasne potvrdzuje skutočnosť, že k škodám došlo v dôsledku pádu ukrajinskej rakety protivzdušnej obrany vypustenej z protilietadlového raketového systému v meste".

Moskva podľa správy stanice BBC dodala, že "podobné hysterické reakcie kyjevského režimu sa už niekoľko rokov dejú zakaždým v predvečer ďalšieho stretnutia ich patrónov z NATO. Cieľom takýchto provokácií je zabezpečiť ďalšie financovanie kyjevského režimu a pokračovanie vojny až do posledného Ukrajinca".