Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Šesť ľudí zomrelo pri ruskom ostreľovaní Chersonu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa prokuratúry zaútočili ruské sily na centrum Chersonu okolo 9.00 h miestneho času zrejme delostreleckými zbraňami.

Kyjev 1. októbra (TASR) - Šesť obetí na životoch si vyžiadal v utorok ruský útok na mesto Cherson na juhu Ukrajiny, oznámila miestna prokuratúra. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

K ostreľovaniu prišlo podľa prokuratúry blízko miestneho trhu a zastávky verejnej dopravy. Prokuratúra na sociálnej sieti Telegram najskôr informovala o siedmich mŕtvych. Neskôr svoje vyjadrenie korigovala s tým, že siedmu osobu, ktorú považovali za mŕtvu, sa lekárom podarilo stabilizovať. Pri útoku utrpelo zranenia šesť ľudí a niekoľkých museli hospitalizovať.

Podľa prokuratúry zaútočili ruské sily na centrum Chersonu okolo 9.00 h miestneho času zrejme delostreleckými zbraňami.

Mesto Cherson leží na západnom brehu rieky Dneper, ktorá tvorí de facto frontovú líniu medzi ruskými silami a ukrajinskou armádou. Ruské sily sa z Chersonu stiahli v novembri 2022, no z druhého brehu Dnepra pravidelne mesto ostreľujú.

Ruské sily podnikli na Ukrajinu v noci na utorok aj vzdušný útok. Ukrajinské vzdušné sily ráno hlásili, že zostrelili 29 z 32 ruských dronom vypustených smerom na Ukrajinu. Vzdušná obrana musela zasahovať nad viacerými oblasťami na juhu, severozápadne a strednej časti Ukrajiny, píše agentúra Reuters