Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Strana regiónov v parlamentných voľbách vedie

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč hádže svoj hlas do urny počas hlasovania v parlamentných voľbách v Kyjeve Foto: TASR/AP

Oznámila to Ústredná volebná komisia po sčítaní 15 percent hlasov.

Kyjev 29. októbra (TASR) - Strana regiónov ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča vedie v nedeľňajších parlamentných voľbách očakáva, druhý je opozičný blok Zjednotená opozícia-Baťkivščyna a na treťom mieste skončili komunisti. Oznámila to dnes Ústredná volebná komisia po sčítaní 15 percent hlasov.

Strana regiónov získala 38,63 percenta hlasov, Baťkivščyna väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej má 20,12 percenta hlasov a komunistická strana 15,63 percenta.

Ukrajinská demokratická aliancia za reformu (UDAR), ktorú vedie slávny boxer Vitalij Kličko, má momentálne 12,06 percent hlasov. Nacionalistickej strane Sloboda dalo hlasy 6,71 percenta voličov.

Zvyšok kandidujúcich politických strán neprešiel cez päťpercentný prah potrebný na vstup do parlamentu.

Viac ako 5000 kandidátov sa uchádzalo o 450 parlamentných kresiel. Podľa volebnej komisie účasť voličov dosiahla takmer 58 percent.

Tymošenková volila v nemocnici, kde je hospitalizovaná. Umožnili jej to na základe zákonnej možnosti voliť doma, podobne ako ľuďom, ktorí nedokážu chodiť, alebo toho nie sú dočasne schopní.