Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Zahraničie

Ukrajina tvrdí, že ruská raketa poškodila loď s kukuricou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Moskva dlhodobo popiera, že by útočila na civilné ciele.

Kyjev 7. októbra (TASR) - Ruský raketový útok poškodil v nedeľu v juhoukrajinskom prístave Pivdennyj pri meste Južne nákladnú loď plnú kukurice plaviacu sa pod vlajkou Svätého Krištofa a Nevisu. Oznámilo to v pondelok ukrajinské ministerstvo pre obnovu s tým, že zranenia neutrpel žiaden z členov posádky, píše agentúra Reuters.

"Našťastie sa nezranil nikto z 15 členov posádky tvorenej občanmi Egypta a Sýrie. Plavidlo bolo naložené približne 6000 tonami ukrajinskej kukurice. Ide o úplne civilný náklad," informoval zmienený rezort v príspevku na Facebooku. Dodal, že ide v poradí už o 20. civilné plavidlo, ktoré poškodili ruské útoky.

"Rusko sa takýmito pokusmi len snaží ovplyvňovať úspešné fungovanie ukrajinského námorného potravinového koridoru a ohroziť globálnu potravinovú bezpečnosť," uviedol podpredseda vlády a šéf tohto rezortu Olexij Kuleba.

Moskva dlhodobo popiera, že by útočila na civilné ciele.

Začiatkom septembra však ruská raketa zasiahla v Čiernom mori loď Aya naloženú pšenicou a plaviacu sa taktiež pod vlajkou Svätého Krištofa a Nevisu. Neskôr ruská raketa zasiahla a poškodila v ukrajinskej Odese aj ďalšie plavidlo, ktoré sa plavilo pod vlajkou Antiguy a Barbudy.

Reuters dodáva, že Rusko na prístav v Odese útočilo od spustenia svojej invázie na Ukrajinu z predvlaňajšieho februára už viackrát.