Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

Ukrajina tvrdí, že Rusko na ňu tento rok vypustilo 2277 dronov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinská protivzdušná obrana ich zničila 1953.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 25. júna (TASR) - Od začiatku tohto roka ruské jednotky vypustili na územie Ukrajiny 2277 útočných bezpilotných lietadiel typu Šáhid. Ukrajinská protivzdušná obrana ich zničila 1953, čo predstavuje zhruba 86-percentnú úspešnosť. S odvolaním sa na velenie ukrajinského letectva o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

Veliteľ ukrajinských vzdušných síl generálporučík Mykola Oleščuk objasnil, že tento výsledok sa podarilo dosiahnuť vďaka zvýšeniu bojových schopností mobilných palebných skupín ukrajinských obranných síl.

Ozrejmil, že ide o tisícky ukrajinských vojakov, ktorí takmer každú noc chodia na palebné pozície a všetkými zbraňami, ktoré majú k dispozícii, zostreľujú drony odpaľované z Ruska.

"Viac ako 80 percent zostrelených šáhidov bolo zneškodnených mobilnými skupinami ukrajinských obranných síl," dodal Oleščuk s tým, že vybavenie im pomáhajú zabezpečovať charitatívne nadácie, miestne komunity, dobrovoľníci, aktivisti a medzinárodné spoločenstvo, doplnila britská stanica BBC.