Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Udreli sme na vrtnú plošinu v Čiernom mori ovládanú Ruskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na sociálnej sieti taktiež zverejnil video, na ktorom vidieť výbuch na plošine. Explózia následne spôsobila vypuknutie požiaru.

Kyjev 10. augusta (TASR) - Ukrajinské námorníctvo v spolupráci s vojenskou rozviedkou zaútočilo na vrtnú plošinu, ktorá slúžila na ťažbu zemného plynu v Čiernom mori. V sobotu to uviedol hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters a denníka Guardian.

Plošinu má pod kontrolou Rusko, ktoré tam umiestnilo vojenské jednotky. "Okupanti využívali túto lokalitu na falšovanie signálov GPS, čím sa navigácia stávala nebezpečnou pre civilistov. To nesmieme dovoliť," uviedol Pletenčuk na Facebooku.

Na sociálnej sieti taktiež zverejnil video, na ktorom vidieť výbuch na plošine. Explózia následne spôsobila vypuknutie požiaru. Podľa ukrajinského hovorcu ruské sily deň predtým na miesto umiestnili vybavenie a vojenský personál. "Neboli tam žiadni civilisti. Plošina neplnila svoje obvyklé funkcie."

Agentúra Reuters uvádza, že informáciu o útoku nedokázala bezprostredne overiť. K udalosti sa doposiaľ nevyjadrilo ani Rusko.

Po anexii Krymského polostrova Ukrajina stratila kontrolu nad množstvom ropných a plynových plošín na severozápade Čierneho mora. Ruská armáda ich začala využívať na vojenské účely po invázii na Ukrajinu vo februári 2022 a nasadila tam svoje svoje vojenské jednotky. Nad viacerými z nich Ukrajina opätovne prevzala kontrolu počas minuloročnej vojenskej operácie.

Západ Čierneho mora je jednou z oblastí, kde sa Ukrajine podarilo vytlačiť ruské námorníctvo. Pomocou námorných dronov a rakiet Kyjev dokázal otvoriť kľúčový námorný tranzitný koridor, ktorým sa za posledný rok prepravilo približne 60 miliónov ton nákladu, pripomína Reuters.