Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 6. september 2024
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že v noci zostrelilo 75 ukrajinských dronov

Na snímke prevzatej z videa zverejneného ruským ministerstvom obrany v piatok 12. júla 2024 ruský tank strieľa smerom k ukrajinskej pozícii na nezverejnenom mieste na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Štyri úmrtia zaznamenali v častiach Ukrajiny okupovaných Ruskom.

Moskva 22. júla (TASR) - Rusko zostrelilo v noci na pondelok 75 ukrajinských dronov, z nich takmer 50 nad Rostovskou oblasťou na juhu Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany informovalo na sociálnej sieti Telegram, že jeho sily zostrelili nad Rostovskou oblasťou v noci 47 dronov. Ďalších 17 zneškodnili nad Azovským a Čiernym morom a 11 nad iným oblasťami krajiny.

Ruské úrady oznámili, že v ropnej rafinérii koncernu Rosnefť pri meste Tuapse v Krasnodarskom krajiny spôsobil zostrelený dron požiar. Miestni predstavitelia neskôr uviedli, že požiar sa podarilo uhasiť, píše agentúra Reuters. Do hasenia požiaru bolo pritom zapojených takmer 100 hasičov. Podľa predbežných informácií neboli hlásené nijaké obete.

Rusko hlási takmer denne, že jeho sily zneškodnili nad územím krajiny ukrajinské drony. Kyjev tvrdí, že ide o reakciu na ruské útoky zamerané na ukrajinskú vojenskú a civilnú infraštruktúru, ktoré Moskva podniká od začiatku invázie vo februári 2022.

Ukrajina: Útoky si na frontovej línie vyžiadali päť životov



Najmenej päť civilistov prišlo v nedeľu o život počas útokov na oboch stranách frontovej línie, uviedli ukrajinskí i ruskí predstavitelia. Informovala o tom agentúra AFP.

Štyri úmrtia zaznamenali v častiach Ukrajiny okupovaných Ruskom. V Moskvou ovládanej južnej časti Chersonskej oblasti prišla o život jedna žena, uviedol na platforme Telegram tamojší Ruskom dosadený gubernátor Vladimir Saľdo. Ako dodal, dvaja ďalší ľudia utrpeli zranenia.

V čiastočne okupovanej Doneckej oblasti zahynul manželský pár, keď jeho vozidlo v meste Horlivka zasiahla raketa, oznámil na Telegrame Moskvou dosadený gubernátor Denis Pušilin. O život prišla aj žena v dedine Verchnotorecke.

Na Ukrajinou kontrolovanom území v Sumskej oblasti zahynul v dôsledku ruského útoku, ktorý zasiahol kombajn, 37-ročný muž, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra.

Počas ruských útokov na mesto Cherson utrpeli zranenia štyria ľudia, oznámila tamojšia vojenská správa. V Charkovskej oblasti pri ostreľovaní pohraničnej dediny utrpeli zranenia ďalší dvaja ľudia, píše AFP s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo vnútra.

Rusko: Ukrajinské drony útočili na rafinériu pri meste Tuapse


Ruské systémy protivzdušnej obrany zničili neďaleko mesta Tuapse ležiaceho v Krasnodarskom kraji na brehu Čierneho mora najmenej osem bezpilotných lietadiel vypustených z Ukrajiny. Pri Tuapse má rafinériu ruský ropný koncern Rosnefť. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské telegramové kanály.

Ruské spravodajské telegramové kanály SHOT a Mash informovali, že v pondelok v skorých ranných hodinách bolo v blízkosti rafinérie v Tuapse počuť sériu výbuchov.

Ako pre kanál SHOT povedali miestni obyvatelia, výbuchy sa v smere k rafinérii začali ozývať okolo 03.30 h miestneho času a celkovo ich zaznelo asi päť. Predtým bolo počuť charakteristické zvuky letiacich dronov.

Približne o 06.25 h boli v oblasti rafinérie počuť ďalšie dva hlasné výbuchy. Na zemi následne, zrejme od úlomku zostreleného dronu, vznikol malý požiar a začal stúpať dym.

Operačné veliteľstvo Krasnodarského kraja potvrdilo, že padajúce trosky zasiahnutých dronov poškodili infraštruktúru ropnej rafinérie pri Tuapse. Požiar na ploche 50 metrov štvorcových sa podarilo lokalizovať, pričom na mieste pracuje viac ako 90 ľudí a 31 kusov techniky.

Celkovo počas noci sily protivzdušnej obrany zničili nad ruskými regiónmi najmenej 75 dronov, informovalo podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany. Nad Rostovskou oblasťou ich bolo 47, po jednom nad Belgorodskou, Voronežskou a Smolenskou oblasťou, osem nad regiónom Kubáň a 17 nad Čiernym a Azovským morom.