Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ukrajina uzavrela s Luxemburskom bilaterálnu bezpečnostnú dohodu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí v Inštitúte Ronalda Reagana na okraj samitu NATO vo Washingtone v utorok 9. júla 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajina dovedna uzavrela už 22 bezpečnostných dohôd so svojimi spojencami.

Washington/Kyjev 10. júla (TASR) - Ukrajina a Luxembursko uzavreli bilaterálny bezpečnostný pakt. Udialo sa tak na okraj summitu NATO vo Washingtone. V stredu to oznámila kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Ukrajina dovedna uzavrela už 22 bezpečnostných dohôd so svojimi spojencami. Najnovší pakt s Luxemburskom počíta s rôznymi možnosťami spolupráce medzi oboma krajinami vrátane vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine.

Zelenskyj vo videu zverejnenom na sociálnej sieti X povedal, že celkovo plánuje v stredu podpísať dve dohody, ktoré zahŕňajú podporu pre sankcie voči Rusku, pristúpenie Ukrajiny do euroatlantických štruktúr a aj povojnovú rekonštrukciu vojnou zničenej krajiny.

Kyjev dosiaľ uzavrel bezpečnostný pakt s Európskou úniou a bilaterálne dohody podpísal aj s viacerými západnými štátmi vrátane Spojených štátov, Británie, Francúzska i Nemecka.