Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Zahraničie

Ukrajina v noci zneškodnila 29 dronov, Rusi útočili i raketami

Záchranári odnášajú zranenú osobu po ruskom raketovom útoku na juhoukrajinský prístav Odesa vo štvrtok neskoro večer 10. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Ruský nočný raketový útok na budovu v Odeskej oblasti si vyžiadal štyri obete a desať zranených, informoval tamojší gubernátor Oleh Kiper. Medzi obeťami bolo aj 16-ročné dievča.

Kyjev 11. októbra (TASR) - Ukrajina tvrdí, že jej protivzdušná obrana v noci na piatok zostrelila 29 zo 66 ruských bezpilotných lietadiel. Rusko pri nočnom útoku použilo aj dve balistické rakety Iskander-M a jednu riadenú strelu vzduch-zem Ch-31. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Protivzdušná obrana v príspevku na platforme Telegram spresnila, že zneškodnila drony nad Kyjevskou, Čerkaskou, Vinnyckou, Sumskou, Poltavskou, Dnepropetrovskou, Charkovskou, Černihivskou a Žytomyrskou oblasťou.

"V rôznych oblastiach Ukrajiny sa stratilo 31 nepriateľských dronov, pravdepodobne v dôsledku aktívnej protilietadlovej protiraketovej obrany. Dva úderné drony sa otočili smerom na Rusko," uviedli vzdušné sily na Telegrame.

Ruský nočný raketový útok na budovu v Odeskej oblasti si vyžiadal štyri obete a desať zranených, informoval tamojší gubernátor Oleh Kiper. Medzi obeťami bolo aj 16-ročné dievča.

Išlo o štvrtý ruský útok na túto oblasť za posledných päť dní. Kiper oznámil, že v oblasti bol piatok vyhlásený za deň smútku na pamiatku ľudí, ktorí zahynuli v stredu pri ruskom dronovom útoku.

"Ruskí teroristi za dva dni v Odeskej oblasti zabili 13 civilistov, väčšina z obetí boli mladí ľudia," uviedol Kiper na Telegrame.

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin povedal, že ruské útoky sú cielené na civilnú infraštruktúru a zámerom je vytvoriť ťažké životné podmienky pre milióny Ukrajincov.