Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Ukrajina v noci zostrelila 35 dronov vypustených Ruskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vo vyhlásení ukrajinských vzdušných síl zverejnenom v aplikácii Telegram sa uvádza, že terčom ruských útokov sa stalo desať oblastí Ukrajiny.

Moskva 21. júla (TASR) - Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 35 z 39 bezpilotných lietadiel typu Šáhid iránskej výroby, ktoré v noci na nedeľu vypustilo Rusko. Ruské ministerstvo obrany zase informovalo o zničení ôsmich ukrajinských dronov. TASR o tom píše podľa agentúry Reuters.

Vo vyhlásení ukrajinských vzdušných síl zverejnenom v aplikácii Telegram sa uvádza, že terčom ruských útokov sa stalo desať oblastí Ukrajiny.

Rusko podľa vyhlásenia vypustilo na Ukrajinu okrem bezpilotných lietadiel aj tri balistické rakety Iskander a dve riadené strely Ch-59/69. Tieto strely "vďaka aktívnym protiopatreniam nedosiahli svoje ciele", uviedla ukrajinská armáda, avšak nespresnila, čo sa stalo s balistickými raketami.

Vojenská správa ukrajinskej Sumskej oblasti hraničiacej s Ruskom informovala, že útok ruskou strelou poškodil "kritickú infraštruktúru" v tejto oblasti.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení hlásilo zneškodnenie troch dronov nad Belgorodskou oblasťou, ktorá má spoločné hranice s Ukrajinou, a ďalších päť nad Čiernym morom.

Šéf kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko predtým informoval, že Rusko v noci na nedeľu uskutočnilo najmenej piaty útok dronmi na Kyjev za posledné dva týždne. Tvrdil, že protivzdušná obrana zničila všetky tieto drony ešte predtým, ako sa k ukrajinskej metropole dostali.

Rusko podľa Popkova skúša nové postupy, hľadá nové prístupové cesty do ukrajinského hlavného mesta a usiluje sa odhaliť pozície ukrajinských systémov protivzdušnej obrany.