Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: V Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni horelo

Na snímke Záporožská atómová elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Miestny predstaviteľ v ukrajinskom meste Nikopol neďaleko elektrárne povedal, že podľa neoficiálnych informácií ruské sily zapálili v chladiacich vežiach veľké množstvo pneumatík, informovala Reuters.

Kyjev 12. augusta (TASR) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že ruské sily založili požiar v areáli okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny. Predstaviteľ okupačnej správy medzitým vyhlásil, že požiar vznikol pri ukrajinskom ostreľovaní. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA, píše TASR.

Zelenskyj vo vyjadrení na platforme Telegram uviedol, že hodnoty radiácie sú normálne. Požiar bolo podľa neho vidno z územia kontrolovaného Kyjevom.

Miestny predstaviteľ v ukrajinskom meste Nikopol neďaleko elektrárne povedal, že podľa neoficiálnych informácií ruské sily zapálili v chladiacich vežiach veľké množstvo pneumatík, informovala Reuters.

Ruský manažment elektrárne uviedol, že záchranári hasia požiar pri chladiacich vežiach, ktorý závod ani jeho bezpečnosť neovplyvnil.

Gubernátor Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij obvinil Ukrajinu, že požiar spôsobila ostreľovaním priľahlého mesta Enerhodar. Uviedol tiež, že všetky reaktory ZAES sú odstavené, preto nehrozí výbuch.

ZAES, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, obsadilo Rusko v marci 2022, krátko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu. Obe strany konfliktu sa odvtedy vzájomne obviňujú z útokov ohrozujúcich elektráreň alebo sabotáží. Reaktory ZAES sú vzhľadom na obavy o bezpečnosť v tzv. studenej odstávke už od roku 2022, naďalej však potrebujú chladenie. V areáli elektrárne sú pozorovatelia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

MAAE: Požiar v Záporožskej elektrárni nepredstavuje hrozbu pre jadrovú bezpečnosť



Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v nedeľu večer potvrdila, že v areáli Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) ležiacej na juhu Ukrajiny vypukol požiar, nepredstavuje však hrozbu pre jadrovú bezpečnosť. Informovala o tom agentúra AFP.

"Odborníci MAAE videli po viacerých výbuchoch, ktoré bolo počuť večer, hustý tmavý dym stúpajúci zo severného sektora ZAES. Nebol hlásený žiadny vplyv na jadrovú bezpečnosť," uviedla MAAE v stanovisku na sociálnej sieti X.

Ruskom dosadený manažment elektrárne na platforme Telegram podľa agentúry TASS uviedol, že požiar vypukol po ostreľovaní ukrajinskými silami a rozhorel sa v blízkosti chladiacich veží.

"V dôsledku ukrajinského ostreľovania vypukol požiar na brehu rieky v oblasti chladiacich veží ZAES. Na mieste sú zamestnanci ministerstva pre mimoriadne situácie. Požiar sa likviduje. Požiar nijako nezasiahol do prevádzky elektrárne," tvrdí manažment ZAES.

Gubernátor Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij obvinil Ukrajinu, že požiar spôsobila ostreľovaním priľahlého mesta Enerhodar. Uviedol tiež, že všetky reaktory ZAES sú odstavené, preto nehrozí výbuch. Radiačné pozadie v okolí elektrárne a mesta Enerhodar je podľa neho normálne.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil zo založenia požiaru v areáli okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne ruské sily.

ZAES, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, obsadilo Rusko v marci 2022, krátko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu. Obe strany konfliktu sa odvtedy vzájomne obviňujú z útokov ohrozujúcich elektráreň alebo sabotáží. Reaktory ZAES sú vzhľadom na obavy o bezpečnosť v tzv. studenej odstávke už od roku 2022, naďalej však potrebujú chladenie. V areáli elektrárne sú pozorovatelia MAAE.

Rosatom: Požiar v Záporožskej elektrárni je aktom jadrového terorizmu Ukrajiny



Požiar v areáli Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) ležiacej na juhu Ukrajiny, ktorý vypukol v nedeľu popoludní, bol uhasený. Informovala o tom v noci na pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej štátnej jadrovej agentúry Rosatom.

Tá tvrdí, že požiar vypukol v jednej z dvoch chladiacich veží elektrárne, ktorej vnútorná konštrukcia bola vážne poškodená v dôsledku dvoch priamych zásahov z dronov vypustených ukrajinskými ozbrojenými silami. K zásahom údajne došlo v nedeľu o 20.20 a 20.32 h miestneho času. Požiar bol k 23.30 h uhasený silami ruského ministerstva pre mimoriadne situácie.

„Hrozbu kolapsu konštrukcie posúdia odborníci, keď to situácia dovolí,“ uviedol Rosatom.

Ruská štátna spoločnosť obvinila Ukrajinu, že útokom na zariadenie jadrovej elektrárne, ktorej hlavnou úlohou je chladenie vody počas bežnej prevádzky, sa dopustila „aktu jadrového terorizmu“.

Ukrajinská jadrová energetická spoločnosť Enerhoatom vo vyhlásení na platforme Telegram podľa agentúry Reuters tiež potvrdila, že došlo k poškodeniu chladiacich veže číslo 1 a ďalších technologických zariadení. Pravdepodobnou príčinou je „nedbanlivosť ruských okupantov alebo úmyselné podpálenie chladiacej veže“.