Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ukrajina vyjadrila ľútosť nad prerušením vzťahov s Nigerom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nigerská junta v utorok oznámila, že prerušuje vzťahy s Ukrajinou zo solidarity s Mali.

Kyjev 8. augusta (TASR) - Ukrajina vyjadrila vo štvrtok ľútosť nad rozhodnutím Nigeru prerušiť vzájomné diplomatické vzťahy. Podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí je rozhodnutie Nigeru založené na nepravdivých a nepodložených tvrdeniach, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Nigerská junta v utorok oznámila, že prerušuje vzťahy s Ukrajinou zo solidarity s Mali. Bamako pred niekoľkými dňami prerušilo s Ukrajinou vzťahy pre vyjadrenia predstaviteľa ukrajinskej vojenskej rozviedky, ktoré údajne dokazovali, že Ukrajina podporuje povstalcov bojujúcich na severe Mali.

"Je poľutovaniahodné, že úrady v Nigeri sa rozhodli pozastaviť diplomatické vzťahy s Ukrajinou bez vyšetrenia incidentu v Mali alebo bez poskytnutia akýchkoľvek dôkazov pre odôvodnenie tohto kroku," uviedol ukrajinský rezort diplomacie.

V Nigeri a v Mali vládnu vojenské junty po nedávnych prevratoch a obrátili sa na Rusko a ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu pre pomoc.

Mali obvinilo Kyjev z poskytnutia spravodajských informácií povstalcom. Malijskí povstalci tieto informácie údajne využili pri júlovom útoku, pri ktorom zomreli desiatky ruských žoldnierov i malijských vojakov. Bamako sa odvoláva na vyhlásenie hovorcu ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Andrija Jusova. "Povstalci dostali všetky nevyhnutné informácie, ktoré potrebovali," povedal Jusov v predmetom vyhlásení.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení vo štvrtok odmietlo akékoľvek obvinenia z toho, že Ukrajina podporuje medzinárodný terorizmus. "Obvinenia proti Ukrajine citované vo vyhlásení predstaviteľa vlády (v Nigeri)... sú nepodložené a nezodpovedajú realite," uviedol rezort.

Ukrajina sa už viac než dva roky bráni invázii Ruska a snaží sa na svoju stranu získať medzinárodnú podporu vrátane podpory krajín globálneho juhu.