Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zadržala v Čiernom mori zahraničnú nákladnú loď

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Bolo podozrenie, že loď pomáha Rusku nezákonne vyvážať ukrajinské obilie z Ruskom okupovaného Krymského polostrova.

Kyjev 11. júla (TASR) - Ukrajina zadržala v Čiernom mori neďaleko pobrežia Odeskej oblasti zahraničnú nákladnú loď a jej kapitána pre podozrenie, že pomáha Rusku nezákonne vyvážať ukrajinské obilie z Ruskom okupovaného Krymského polostrova. Oznámili to vo štvrtok Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) a generálna prokuratúra, informuje TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters a AFP.

Loď Usko Mfu, ktorá sa plaví pod vlajkou Kamerunu, vlani i tento rok viackrát zakotvila v prístave v Sevastopole, aby vyzdvihla "ukoristené" poľnohospodárske produkty, uviedla SBU.

Dodala, že kapitán lode a 12 členov posádky pomohli Rusku vyviezť niekoľko ton ukrajinského obilia na predaj na Blízky východ.

"Prebieha vyšetrovanie s cieľom zistiť všetky okolnosti trestného činu a identifikovať ďalšie osoby zapojené do nezákonnej činnosti," informovala SBU. Kapitánovi lode, ktorý je občanom Azerbajdžanu, hrozí až päť rokov väzenia za porušenie cestovných obmedzení platných na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny.

Ruské sily v prvom roku invázie na Ukrajinu okupovali časti juhoukrajinských poľnohospodárskych regiónov, pričom Kyjev viackrát obvinil Rusko z krádeže a ničenia ukrajinského obilia, pripomína Reuters.