Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zvýšila výrobu zbraní, pred zimou opravuje energetický systém

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukrajina je vo veľkej miere odkázaná na vojenskú podporu svojich spojencov, ale pre zníženie závislosti rozvíja aj svoj vlastný zbrojársky priemysel.

Kyjev 10. septembra (TASR) - Ukrajina v tomto roku zvýšila produkciu zbraní, oznámil v utorok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Dodal, že zároveň sa pripravuje na tuhú zimu opravou a ochranou svojho energetického systému. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Za prvých osem mesiacov roku 2024 sme zdvojnásobili výrobu zbraní v porovnaní s rokom 2023. Robíme pokroky. Výroba dronov naďalej rastie," povedal Šmyhaľ. Dodal, že Kyjev plánuje vyrobiť do konca roka viac ako milión dronov.

Ukrajina je vo veľkej miere odkázaná na vojenskú podporu svojich spojencov, ale pre zníženie závislosti rozvíja aj svoj vlastný zbrojársky priemysel. V rámci tohto úsilia prezident Volodymyr Zelenskyj v auguste uviedol, že ukrajinská armáda úspešne otestovala "raketový dron" dlhého doletu ukrajinskej výroby s názvom Paljanicja.

Napriek domácej výrobe Ukrajina naďalej žiada pomoc od spojencov. Minulý týždeň sa ukrajinský líder zúčastnil na stretnutí ministrov obrany na Ramsteine v Nemecku a v pondelok na sociálnych sieťach vyzval na rýchle dodanie prisľúbenej pomoci.

"Priebeh vojny priamo závisí od kvality logistiky pri zásobovaní a od splnenia všetkých sľubov partnerov," povedal Zelenskyj.

Rusko počas dva a pol roka trvajúcej vojny poškodilo ukrajinskú energetickú sieť, ničí rozsiahlu infraštruktúru krajiny a spôsobilo vážne výpadky elektrickej energie a prerušenie dodávok.

Šmyhaľ v utorok predstavil opatrenia na posilnenie ukrajinskej energetickej siete, ktorá je podľa neho kľúčovou prioritou vlády. Podľa neho 85 percent zariadení, ktoré si prioritne vyžadujú ochranu, bolo posilnených proti útokom dronov a nárazom úlomkov rakiet.

Ukrajinský premiér dodal, že všetky nemocnice a 80 percent škôl v celej krajine sú vybavené generátormi, avšak naďalej je potrebných 1800 vysokokapacitných generátorov.