Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ukrajinci potvrdili potopenie trajektu v ruskom prístave Kavkaz

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

O požiari a následnom potopení železničného trajektu určeného na prepravu palivových cisterien miestne úrady informovali už vo štvrtok popoludní.

Kyjev 23. augusta (TASR) - Ukrajinské námorné sily v piatok potvrdili potopenie ruského trajektu v prístave Kavkaz v Kerčskom prielive medzi okupovaným Krymským polostrovom a Ruskom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

O požiari a následnom potopení železničného trajektu určeného na prepravu palivových cisterien miestne úrady informovali už vo štvrtok popoludní.

"Tento trajekt je jedným z najdôležitejších súčastí ruskej vojenskej logistiky a zásobovania okupačných síl. Predovšetkým ich zásoboval palivom, ale okrem toho samozrejme prepravoval aj zbrane," povedal pre Rádio Sloboda (RFE/RL) hovorca ukrajinského vojenského námorníctva Dmytro Pletenčuk.

Ukrajinskí ani ruskí predstavitelia neuviedli, ako trajekt potopili. Podľa telegramového kanála Shot zasiahla trajekt raketa Neptun, odpálená pravdepodobne z Odeskej oblasti.

Prístav Kavkaz leží na polostrove Čuška nachádzajúcom sa na východnej strane Kerčského prielivu. S protiľahlým polostrovom Krym, ktorý Rusko v marci 2014 protiprávne anektovalo, ho spája trajektová linka. Prístav Kavkaz je považovaný za dôležitý prekládkový prístav pre Krym a ruské sily pri ich invázii na Ukrajinu.