Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Zahraničie

Ukrajinci si po ruskej protiofenzíve v Kurskej oblasti udržali pozície

Ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident tiež informoval, že počas tohto týždňa pribudli Ukrajine nové dohody o zbraniach, pričom nejde len o dodávky, ale aj výrobu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 12. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vo svojom videopríhovore informoval, že ruské jednotky sa v sobotu pokúsili vytlačiť ukrajinské jednotky z pozícií v Kurskej oblasti na západe európskej časti Ruska pri hranici s Ukrajinou. Podľa Zelenského však ukrajinské jednotky udržali vytýčené pozície. Vo svojej správe to uviedla agentúra Reuters, uvádza TASR.

Ruské ministerstvo obrany pritom v piatok uviedlo, že ruské jednotky v piatok v Kurskej oblasti dobyli dve dediny obsadené ukrajinskými vojakmi od ich invázie na ruské územie v auguste tohto roku.

Ruská armáda podnikla rozsiahly protiútok proti ukrajinským jednotkám v Kurskej oblasti vo štvrtok 10. októbra, pričom na viacerých frontoch.

Ukrajinský projekt Deepstate v piatok označil situáciu v Kurskej oblasti - pre Ukrajinu - za "zložitú, ale kontrolovateľnú". "Nepriateľ utrpel počas útoku značné straty a bude pre nich ťažké získať oporu ďalej," napísal kanál podľa rozhlasovej stanice Deutsche Welle.

Zelenskyj vo svojom príhovore priznal, že v Doneckej a Záporožskej oblasti, ktoré sú čiastočne okupované Ruskom, je situácia veľmi zložitá pre intenzívne útoky ruskej armády. Zelenskyj v tejto súvislosti poukázal na to, že rozhodujúca bude odolnosť ukrajinských vojakov.

Ukrajinský prezident tiež informoval, že počas tohto týždňa pribudli Ukrajine nové dohody o zbraniach, pričom nejde len o dodávky, ale aj výrobu. "Každá zahraničná návšteva je vždy konverzáciou o investíciách do ukrajinského priemyslu," spresnil Zelenskyj.