Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 5. júl 2024Meniny má Cyril a Metód
< sekcia Zahraničie

Ukrajinci ničili vzdušné ciele, Rusi útočili na letisko v Poltave

Ukrajinskí vojaci z prieskumnej jednotky riadia let dronu na ruské pozície na fronte v Doneckej oblasti na východe Ukrajine v nedeľu 30. júna 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajinské vzdušné sily na platforme telegram uviedli, že zostrelili jednu riadenú strelu Iskander-K a štyri riadené strely Ch-59.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev/Moskva 3. júla (TASR) — Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na stredu päť rakiet a šesť bezpilotných lietadiel vypustených ruskými silami. Ruské ministerstvo obrany zasa oznámilo, že uskutočnilo raketový útok na letisko v meste Poltava ležiacom v strednej Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské a ruské zdroje.

Ukrajinské vzdušné sily na platforme telegram uviedli, že zostrelili jednu riadenú strelu Iskander-K a štyri riadené strely Ch-59. Zostrelili aj päť dronov typu Šáhid a jeden prieskumný dron Orlan-10. Dodali, že ruské sily sa pri nočných a ranných útokoch zamerali najmä na Dnepropetrovskú oblasť.

Podľa ruského rezortu obrany letisko v Poltave zasiahla raketa systému Iskander, v dôsledku čoho bol zničený ukrajinský bojový vrtuľník Mi-24. Tlačová služba ministerstva obrany zverejnila videozáznam z útoku. Ide o druhý útok na letisko v Poltavskej oblasti v priebehu tohto týždňa, pripomenula agentúra Reuters.

Rusko v stredu útočilo dronmi a raketami aj na ukrajinské mesto Dnipro, kde prišli o život najmenej štyria ľudia a 34 utrpelo zranenia, uviedol gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. Podobné útoky v Charkovskej oblasti si vyžiadali jednu obeť a štyroch zranených.