Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 24. september 2024Meniny má Ľuboš aj Ľubor
< sekcia Zahraničie

Na východe Ukrajiny zadržali ďalšiu skupinu pozorovateľov

Archívne foto Foto: TASR/AP

Slovjansk je v posledných týždňoch centrom bojov medzi proruskými ozbrojencami a vládnymi silami.

Kyjev 30. mája (TASR) - Ozbrojení muži zadržali na východe Ukrajiny, v meste Severodoneck, ďalšiu skupinu pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). OBSE dnes uviedla, že s tímom štyroch medzinárodných pozorovateľov a ich ukrajinským prekladateľom nie je v kontakte od štvrtka večera, približne od 19.00 h.

Tím zadržaný v Severodonecku je už druhý tímom osobitnej pozorovateľskej misie OBSE zadržaným na východe Ukrajiny. O prvej zadržanej skupine nemá OBSE žiadne správy od večera 26. mája, informovala agentúra Reuters.

Severodoneck sa nachádza asi 100 kilometrov severne od Luhansku.

Jeden z lídrov separatistov dnes pre agentúru Interfax povedal, že štyroch pozorovateľov OBSE unesených 26. mája už prepustili, čo však organizácia zatiaľ nepotvrdila.

Hovorca OBSE dnes povedal, že v súčasnosti je na Ukrajine 248 medzinárodných pozorovateľov z osobitnej monitorovacej misie na Ukrajine, ku ktorým dnes pribudne 23 ďalších a do konca júna by ich malo byť 300. Ich úlohou je sledovať dodržiavanie medzinárodnej dohody o deeskalácii krízy na východe Ukrajine, kde sa proruskí separatisti zmocnili strategických bodov v niekoľkých mestách.

Ukrajina i Rusko sú členmi OBSE, ktorá vyslala na Ukrajinu tímy vojenských pozorovateľov vedené nemeckým ministerstvom obrany a volebných pozorovateľov. Tí sledovali priebeh minulotýždňových prezidentských volieb.

Ukrajinská armáda bude pokračovať v ofenzíve voči povstalcom

Ukrajinské sily budú pokračovať v protiteroristickej operácii (ATO) na východe krajiny, kým tam neobnovia mier a poriadok, povedal dnes úradujúci minister obrany Mychajlo Kovaľ.

"Našou úlohou je obnoviť v regióne mier a poriadok," citovala Kovaľa agentúra Reuters.

Hovoril po tom, ako povstalci zabili vo štvrtok 14 príslušníkov ukrajinskej armády, vrátane generála, keď zostrelili ich vojenský vrtuľník. Podľa úradujúceho ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova vrtuľník prevážal vojakov, ktorí mali v rámci rotácie vystriedať ďalšie jednotky pri Slovjansku, keď stroj zasiahli vzbúrenci prenosnými raketometmi.

Kovaľ zopakoval obvinenia Ruska, že na východe Ukrajiny uskutočňuje "špeciálne operácie". A dodal, že ukrajinské sily budú pokračovať vo vojenských operáciách v oblasti pri hraniciach, "kým tieto regióny nezačnú žiť normálne, kým tam nebude pokoj".

Slovjansk je v posledných týždňoch centrom bojov medzi proruskými ozbrojencami a vládnymi silami.

Separatisti oznámili prepustenie štyroch pozorovateľov OBSE

Separatisti na východe Ukrajiny dnes oznámili, že prepustili štyroch unesených pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Varovali ich, aby sa v budúcnosti nezdržiavali na území samozvanej Luhanskej ľudovej republiky bez predošlého ohlásenia, uviedol líder tamojších milícií Alexej Čmilenko pre agentúru Interfax.

OBSE zatiaľ prepustenie svojich pozorovateľov oficiálne nepotvrdila, konštatovala agentúra DPA.

Organizácia stratila kontakt s jednou zo svojich štvorčlenných skupín pozorovateľov v Donecku v pondelok večer 26. mája. Vo štvrtok ukrajinskí vzbúrenci potvrdili, že ich zadržiavajú, a prisľúbili ich skoré prepustenie. Proruskí separatisti už predtým uniesli a neskôr prepustili aj iných pozorovateľov OBSE.