Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda sa prihlásila k útokom na ruské rafinérie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ukrajinská armáda tvrdí, že zaútočila na Afinskú, Iľskú, Krasnodarskú a Astrachanskú ropnú rafinériu.

Kyjev 21. júna (TASR) - Rozsiahly útok ukrajinských dronov s dlhým doletom v piatok skoro ráno zasiahol štyri ruské ropné rafinérie, niekoľko radarových staníc a ďalšie ciele na území Ruska. Ukrajina považuje ropné zariadenia za legitímne vojenské ciele, pretože zásobujú vojská počas už vyše dva roky trvajúcej invázie. TASR o tom informuje podľa správy Reuters.

Ukrajinská armáda tvrdí, že zaútočila na Afinskú, Iľskú, Krasnodarskú a Astrachanskú ropnú rafinériu. Poškodenie rafinérií podľa Reuters skomplikuje dodávky palív aj vykurovacieho oleja.

Dronové útoky sa podľa vyjadrení ukrajinskej armády zamerali tiež na radarové stanice a strediská elektronickej rozviedky v Brianskej oblasti a na okupovanom Kryme. Rovnako vraj zasiahli sklady a odpaľovacie miesta dronov či veliteľské a riadiace strediská v ruskom Krasnodarskom kraji, ale aj výcvikové strediská a sklady pohonných hmôt.

Ruská armáda zároveň oznámila zostrelenie 70 dronov nad Čiernym morom a Krymským polostrovom, 43 dronov nad Krasnodarskou oblasťou a ďalšieho dronu nad Volgogradskou oblasťou.

Tento dronový útok prišiel v reakcii na sériu ruských leteckých útokov na ukrajinské energetické zariadenia, čo spôsobilo výpadky elektriny na území Ukrajiny a vyvolalo obavy o schopnosť energetickej siete vydržať nadchádzajúcu zimu.