Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko pripravuje útok na Kyjev

Na archívnej snímke zo 6. marca 2022 ukrajinský muž jazdí na bicykli v blízkosti továrne a obchodu, ktorý horí po tom, čo bol bombardovaný v Irpine na predmestí Kyjeva. Foto: TASR/AP

Ministerstvo dodalo, že za posledných 24 hodín "ruské letecké a delostrelecké útoky naďalej vo zvýšenej miere zasahovali vojenské a civilné miesta v ukrajinských mestách".

Kyjev 7. marca (TASR) - Britské ministerstvo obrany sa domnieva, že ruské sily dosiahli za posledných 48 hodín na Ukrajine minimálne územné zisky, pričom ich jednotky narazili na tvrdý odpor a čelia slabej logistickej podpore. Ukrajinskí velitelia však varovali, že ruská armáda preskupuje svojich vojakov a plánuje totálny útok na hlavné mesto Kyjev. TASR tieto správy prevzala od stanice BBC a agentúry DPA.

Britský rezort obrany vo svojej najnovšej aktualizácii situačnej správy spravodajskej služby uviedol, že je "veľmi nepravdepodobné, že Rusko "k dnešnému dňu úspešne dosiahlo svoje plánované ciele".

Ministerstvo však dodalo, že za posledných 24 hodín "ruské letecké a delostrelecké útoky naďalej vo zvýšenej miere zasahovali vojenské a civilné miesta v ukrajinských mestách".

"Nedávne útoky boli zamerané na Charkov, Mykolajiv a Černihiv a obzvlášť silné boli v Mariupole," uvádza sa v správe.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl však varoval, že ruské jednotky "začali zhromažďovať zdroje na útok na Kyjev". Ukrajinská armáda tvrdí, že cieľom ruských vojakov je prevziať plnú kontrolu nad kyjevskými predmestiami Irpiň a Buča, píše agentúra DPA.