Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda v noci odvrátila ďalší ruský útok s použitím dronov

Na archívnej snímke odpálenie rakety. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda nateraz neinformovala, kam rakety dopadli a aké boli následky, doplnila BBC.

Kyjev/Londýn 29. januára (TASR) - Ukrajinská armáda zostrelila všetkých osem dronov vypustených ruskou armádou nad územie Ukrajiny v noci na pondelok. Súčasne však nezneškodnila ani jednu zo štyroch balistických rakiet vystrelených Ruskom.

Ako s odvolaním sa na zvodku ukrajinskej armády informovala britská stanica BBC, jednou z útočiacich striel bol Iskander-M odpálený z Voronežskej oblasti. Ďalšie ciele v Doneckej oblasti ruská armáda zasiahla tromi raketami z protilietadlového systému S-300.

Ukrajinská armáda nateraz neinformovala, kam rakety dopadli a aké boli následky, doplnila BBC.

BBC sumarizovala, že Ukrajina v nedeľu večer a v noci na pondelok čelila niekoľkým vlnám útokov s použitím dronov. Ich pohyb hlásila Dnepropetrovská, Záporožská i Chersonská oblasť, ale detegovali aj ich v smere v Vinnyckú a Čerkaskú oblasť.

Objavili sa aj správy o dronoch pohybujúcich sa smerom ku Kyjevskej oblasti.

Letecký poplach bol vyhlásený v Odeskej, Vinnyckej, Žytomyrskej a Chmeľnyckej oblasti.

Zneškodnenie dronu vypusteného z územia Ukrajiny hlásili v pondelok ráno aj úrady Brianskej oblasti na západe Ruskej federácie. O následkoch tohto pokusu o útok ruské ministerstvo obrany neinformovalo.

Za posledných 24 hodín ruské jednotky podnikli na území Ukrajiny sedem raketových a desať leteckých útokov a vykonali 86 útokov z odpaľovacích raketových systémov, doplnil generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, na ktorý sa vo svojej správe odvolalo Rádio Sloboda (RFE/RL).

V dôsledku ruských útokov sú medzi civilným obyvateľstvom zranení. Medzi zasiahnutými objektmi sú nemocnica, súkromné a bytové budovy a ďalšia civilná infraštruktúra.

Z rannej zvodky ukrajinského generálneho štábu vyplýva, že ruské jednotky za posledných 24 hodín pokračovali v aktívnom útoku v dvoch sektoroch frontu: pozdĺž obvodu výbežku pri Avdijivke a v oblasti Marjinky.

Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny tvrdí, že v oblasti mesta Avdijivka bolo za 24 posledných hodín odrazených 26 ruských útokov; vojenskí blogeri na oboch stranách hlásia v posledných dňoch v niektorých oblastiach malé pokroky ruských jednotiek - v rozmedzí 100 až 200 metrov.

Po obsadení územia s ruinami mesta Marjinka sa ruské jednotky snažia postupovať ďalej na západ a juh od nej: v dedine Georgijivka, ako aj v okolí obcí Pobeda a Novomychajlivka bolo odrazených 22 ruských útokov.

Na ukrajinské predmostie v obci Krynky na ľavom brehu rieky Dneper ruské jednotky podľa zvodky zaútočili osemkrát a na najsevernejšom úseku frontu pri Kupiansku a v smere Lyman zaútočili desaťkrát. Aj tieto útoky boli podľa generálneho štábu odrazené, dodala BBC.