Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda v noci zneškodnila 44 zo 64 útočných dronov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ukrajinská armáda v zvodke píše aj o odpálení dvoch riadených striel Ch-22/32 v smere na Ukrajine patriaci Hadí ostrov v Čiernom mori.

Kyjev/Londýn 12. septembra (TASR) - Ruská armáda v noci na štvrtok vyslala nad územie Ukrajiny 64 útočných dronov typu Šáhid. Ukrajinskej armáde sa podarilo zneškodniť 44 týchto bezpilotných lietadiel, informovala britská stanica BBC.

Ukrajinská armáda vo svojej zvodke spresnila, že tri drony "leteli späť do Ruska" a štyri ďalšie sa "stratili na ukrajinskom území".

Okrem toho bola Černihivská oblasť zasiahnutá dvoma balistickými raketami Iskander-M odpálenými z Kurskej oblasti na západe európskej časti Ruska, ako aj leteckou raketou Ch-59/69 z Brianskej oblasti. BBC monitorovaná TASR konštatuje, že v zvodke ukrajinskej armády sa neuvádza, či boli tieto rakety zostrelené.

Ukrajinská armáda v zvodke píše aj o odpálení dvoch riadených striel Ch-22/32 v smere na Ukrajine patriaci Hadí ostrov v Čiernom mori.

Úrady Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny medzičasom informovali, že útoky ruskej armády si tam za posledných 24 hodín vyžiadali najmenej 16 zranených: 14 z nich utrpeli zranenia pri nočnom útoku dronov na mesto Konotop, kde vznikli veľké škody na energetickej a civilnej infraštruktúre vrátane zdravotníckych a vzdelávacích zariadení. Ďalší dvaja ľudia boli zranení v stredu počas útokov na komunity Krasnopilľa a Myropilľa.

Ruské ministerstvo obrany sa k útoku na Konotop nevyjadrilo. BBC však pripomenula, že ruský rezort obrany každý deň v súvislosti so Sumskou oblasťou informuje o útokoch "v regiónoch, kde je sústredený personál a vojenské vybavenie".

Prokyjevské úrady hlásia zranených aj po útokoch na Doneckú a Chersonskú oblasť.

Ukrajinská metropola Kyjev čelila v noci na štvrtok v poradí už siedmemu útoku od začiatku septembra. Ruská armáda doň pravdepodobne nasadila samovražedné drony typu Šáhid, ktoré boli všetky zostrelené pri približovaní sa k hlavnému mestu. Obete a zranených z Kyjeva nehlásia.

Dronové útoky ohrozovali v noci na štvrtok aj Čerkaskú, Charkovskú, Chmeľnyckú, Kirovohradskú, Luhanskú, Mykolajivskú, Poltavskú a Záporožskú oblasť, odkiaľ neboli hlásené žiadne obete.