Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská vzdušná obrana zostrelila v noci 24 ruských dronov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vzdušné sily vo vyhlásení uviedli, že 25 dronov Šáhid sa zrútilo a tri odleteli späť do Ruska a Bieloruska.

Kyjev 31. augusta (TASR) - Ukrajinská vzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu 24 z 52 dronov vypustených Ruskom. Útoky boli pritom zamerané na osem ukrajinských oblastí, oznámili ukrajinské vzdušné sily. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Vzdušné sily vo vyhlásení uviedli, že 25 dronov Šáhid sa zrútilo a tri odleteli späť do Ruska a Bieloruska. Ukrajinské úrady pritom po ruských útokoch nehlásili nijaké obete a ani veľké škody. Ruské sily počas nočného útoku vypálili smerom na Ukrajinu aj päť rakiet, uviedli ukrajinské vzdušné sily.

Sirény varujúce pred vzdušným útokom zneli v noci vo viacerých ukrajinských mestách vrátane hlavného mesta Kyjev, kde trval poplach asi štyri hodiny. Išlo pritom tento týždeň už o štvrtý ruský útok zameraný na ukrajinskú metropolu. Všetky drony útočiace na Kyjev však boli zostrelené, uviedli miestni predstavitelia.

Ukrajinské vzdušné sily okrem toho zostrelili v noci na sobotu ruské drony aj nad Poltavskou, Čerkaskou, Kirovohradskou, Dnepropetrovskou oblasťou v strednej časti Ukrajiny, nad Černihivskou a Sumskou oblasťou na severe a Mykolajivskou oblasťou na juhu Ukrajiny. Regionálne úrady v Čerkaskej oblasti pritom uviedli, že pri útoku bolo poškodených niekoľko domov.

V sobotu tiež stúpol na sedem počet obetí na životoch piatkového ruského útoku na 12-poschodový bytový dom v Charkove na východe Ukrajine. Počet ranených sa takmer zdvojnásobil na 97. Medzi mŕtvymi je pritom aj 14-ročné dievča a zranenia utrpelo tiež vyše 20 maloletých, uviedol podľa agentúry DPA gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.