Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskí vojaci ovládli viac ako 30 miest a obcí Kyjevskej oblasti

Na archívnej snímke zo 6. marca 2022 ukrajinskí vojaci pomahajú staršej žene v meste Irpiň počas jedenásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Na východnej a južnej Ukrajine naďalej prebiehajú intenzívne boje, najmä o ovládnutie prístavného mesta Mariupol.

Kyjev 2. apríla (TASR) - Ukrajinské jednotky získali naspäť kontrolu nad viac ako 30 obcami v Kyjevskej oblasti, uviedol v sobotu poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč s tým, že Ukrajina opäť ovládla i mestá Buča a Brovary.

Ako informovala televízia Sky News, Arestovyč súčasne upozornil, že na východnej a južnej Ukrajine naďalej prebiehajú intenzívne boje, najmä o ovládnutie prístavného mesta Mariupol.

Ďalší poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Mychajlo Podoľak, v sobotu potvrdil, že ruské sily sa "rýchlo sťahujú" z Kyjevskej a Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny.

"Vzhľadom na všetky pohyby a koncentráciu okupačných jednotiek je celkom jasné, že Rusko zvolilo ako prioritnú inú taktiku," dodal Podoľak v správe na sieti Telegram.

Podľa neho ruské jednotky majú za úlohu "stiahnuť sa smerom na východ a juh, udržať si kontrolu nad rozsiahlymi okupovanými územiami (nielen v Doneckej a Luhanskej oblasti) a tam si upevniť pozície (...), aby mohli diktovať svoje podmienky".

Britská spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na britské ministerstvo obrany v sobotu informovala, že ruské sily sa stiahli aj zo strategicky kľúčového letiska Hostomel neďaleko Kyjeva.