Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský parlament odporučil opakované voľby v piatich obvodoch

Približne 2000 demonštrantov sa zúčastnilo protestu proti údajnému falšovaniu výsledkov nedávnych parlamentných volieb na Ukrajine v pondelok 5. novembra 2012. Foto: TASR/AP

Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle vyjadril obavy zo zdržiavania sčítania hlasov v parlamentných voľbách na Ukrajine.

Kyjev 6. novembra (TASR) - Ukrajinský parlament dnes schválil nezáväznú rezolúciu, ktorá odporúča Ústrednej volebnej komisii (ÚVK), aby vypísala opakované voľby v piatich jednomandátových volebných obvodoch.

V prospech rozhodnutia hlasovalo 268 zo 450-členného zákonodarného zboru, informovala ukrajinská tlačová agentúra Ukrinform.

Vedenie ÚVK v pondelok uznalo, že nemôže oznámiť výsledky parlamentných volieb v piatich sporných jednomandátových obvodoch.

Západní pozorovatelia označili parlamentné voľby na Ukrajine z 28. októbra za nespravodlivé. Ako argumenty pritom uviedli uväznenie zarytej nepriateľky prezidenta Viktora Janukovyča Julie Tymošenkovej a netransparentné prepočítavanie hlasov - a vyhlásili, že sú to pre demokraciu kroky späť. Opozícia obviňuje volebné komisie z falšovania volebných výsledkov v 13 obvodoch po celej krajine, kde podľa presvedčenia opozičných strán vyhrali ich kandidáti. Falšovanie malo prebehnúť tak, aby sa zabezpečila stabilná väčšina politikov verných Janukovyčovi.

Jeden z vodcov opozície, Arsenij Jaceňuk, však dnešné hlasovanie parlamentu o zopakovaní volieb v piatich obvodoch odmietol. Podľa jeho slov tam totiž opoziční politici jasne vyhrali.

"Žiadame Ústrednú volebnú komisiu, aby prepočítala všetky hlasy a vyhlásila našich kandidátov za víťazov," povedal Jaceňuk malému davu priaznivcov pred budovou ÚVK v centre metropoly Kyjev. "Nedáme si vziať víťazstvo!" dodal.

V Nemecku majú obavy

Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle vyjadril obavy zo zdržiavania sčítania hlasov v parlamentných voľbách na Ukrajine. Uvádza sa to vo vyhlásení nemeckého rezortu diplomacie, o ktorom informovala tlačová agentúra Ukrinform.

"Som veľmi znepokojený pomalým sčítavaním hlasov voličov na Ukrajine, ktoré nie je ukončené ani týždeň po voľbách," uviedol Westerwelle.

Nemecký diplomat vyzval zákonodarcov na Ukrajine, aby zabezpečili rýchle zrátanie hlasov, ktoré bude plne rešpektovať vôľu voličov.

"Všetky sťažnosti týkajúce sa porušení volebných zákonov a priebehu sčítavania hlasov by mali byť okamžite a transparentne prešetrené," dodal minister.