Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Úlomky z Konštantínovho oblúka,ktorý trafil blesk, zbierali aj turisti

Turistka si fotí Konštantínov oblúk (vľavo) nachádzajúci sa v blízkosti Kolosea (vpravo) v Ríme v stredu 4. septembra 2024. Konštantínov oblúk zasiahol v utorok podvečer blesk počas silnej letnej búrky. Foto: TASR/AP

Konštantínov oblúk meria viac ako 20 metrov. Postavený bol v roku 315 na oslavu víťazstva cisára Konštantína nad Maxentiom po bitke pri Mulvijskom moste.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Rím 4. septembra (TASR) - Konštantínov oblúk neďaleko rímskeho Kolosea, ktorý v utorok poškodil počas silnej búrky blesk, zaisťujú aj žeriavom. Z tejto antickej pamiatky sa po zásahu bleskom uvoľnili časti bieleho mramoru, ktoré zamestnanci Archeologického parku Koloseum začali zbierať hneď po búrke. Niekoľko úlomkov im v priebehu stredy priniesli aj turisti, informuje agentúra AP.

Silná utorňajšia búrka vyvracala v utorok podvečer v talianskej metropole stromy a zaplavila ulice.

"Neskutočné, že sme našli (takéto) kúsky," povedala AP 69-ročná turistka z USA s tým, že fragmenty z oblúka našla asi tri metre od pamiatky.

Archeologický park informoval, že jeho zriadenci zaistili pamiatku včas, pričom našli už všetky úlomky. Momentálne podľa vyhlásenia parku prebieha vyhodnocovanie rozsahu škôd.

Konštantínov oblúk meria viac ako 20 metrov. Postavený bol v roku 315 na oslavu víťazstva cisára Konštantína nad Maxentiom po bitke pri Mulvijskom moste.