Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

UNESCO zaradilo zlatú baňu na ostrove Sado medzi kultúrne dedičstvo

Na snímke symbol zlatej bane Sado „Doyu-no-warito“ v meste Sado v japonskej prefektúre Niigata 23. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Členovia výboru vrátane Južnej Kórey na sobotňajšom výročnom stretnutí v Naí Dillí v Indii jednomyseľne podporili zaradenie bane na zoznam.

Tokio 27. júla (TASR) - Výbor pre svetové kultúrne dedičstvo UNESCO sa v sobotu rozhodol zaradiť na zoznam UNESCO zlatú baňu na ostrove Sado. Japonsko totiž súhlasilo s pripomenutím zneužívania kórejských robotníkov počas druhej svetovej vojny v jej expozícii, TASR informuje podľa agentúry AP.

Členovia výboru vrátane Južnej Kórey na sobotňajšom výročnom stretnutí v Naí Dillí v Indii jednomyseľne podporili zaradenie bane na zoznam. Japonský delegát potvrdil, že súčasťou expozície bude materiál, "ktorý vysvetlí ťažké podmienky práce (kórejských robotníkov) a ich utrpenie". Na mieste sa bude každoročne konať spomienková bohoslužba za všetkých pracovníkov zlatých baní na ostrove Sado.

Rozhodnutie signalizuje zlepšenie vzťahov medzi Tokiom a Soulom. Baňa na ostrove Sado pri severnom pobreží Japonska pri meste Niigata fungovala takmer 400 rokov. Do svojho zatvorenia v roku 1989 patrila k najväčším producentom zlata na svete. Súviselo to však so zneužívaním kórejských robotníkov počas okupácie Kórejského polostrova Japonskom.

Symbol zlatého banského komplexu Sado „Doyu-no-warito“ v meste Sado v japonskej prefektúre Niigata 12. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Južná Kórea sa preto pôvodne postavila proti tomuto zámeru. Soul uviedol, že mnohí Kórejčania privezení do Japonska počas jeho kolonizácie Kórejského polostrova v rokoch 1910-1945 boli nútení pracovať v bani v neľudských podmienkach.

Na zoznam UNESCO sa v roku 2015 dostal aj ostrov Gunkandžima a jeho uhoľná baňa v prefektúre Nagasaki ako dôležité miesto pre priemyselnú revolúciu Meidži v Japonsku. Aj v tomto prípade Južná Kórea protestovala, že bola vynechaná zmienka o Kórejčanoch a preto UNESCO vyzvalo Japonsko, aby vyváženejšie prezentovalo svoju históriu.