Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

UNHCR chce v Afganistane zostať i po prevzatí moci Talibanom

Bojovníci islamistického hnutia Taliban hliadkujú neďaleko amerického veľvyslanectva v Kábule v utorok 17. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Za posledných minimálne 40 rokov našlo viac ako 90 percent afganských utečencov útočisko v susednom Iráne a Pakistane.

Ženeva 18. augusta (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) chce zostať pôsobiť v Afganistane i po tom, ako tam moc prevzalo militantné hnutie Taliban. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

"Chceme v krajine zostať, pretože tamojší ľudia potrebujú teraz pomoc viac, než kedykoľvek predtým," uviedla zástupkyňa UNHCR v Nemecku Katharina Lumppová pre denník Die Welt. Momentálne sa v Afganistane nachádza približne 200 pracovníkov tejto organizácie.

"Keďže sa potreba humanitárnej pomoci mimoriadne zvýšila a pravdepodobne bude rásť i naďalej, ľudia potrebujú viac podpory zo zahraničia," povedala Lumppová. UNHCR chce podľa nej spolu s ďalšími organizáciami pokračovať v poskytovaní humanitárnej pomoci "v súlade so zásadami neutrality, nestrannosti a nezávislosti".

Lumppová zdôraznila, že vnútorne vysídlení Afganci nevyhnutné potrebujú pomoc. V nedeľňajšej správe UNHCR uviedol, že v dôsledku ozbrojeného konfliktu ušlo zo svojich domovov od začiatku roka vyše 550.000 Afgancov. Za posledných minimálne 40 rokov našlo viac ako 90 percent afganských utečencov útočisko v susednom Iráne a Pakistane.