Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Zahraničie

UNHCR: Izrael nariadil evakuáciu vyše štvrtiny libanonského územia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa libanonskej vlády za uplynulý rok pri izraelských útokoch zahynulo najmenej 2309 ľudí a viac ako 1,2 milióna ľudí bolo vysídlených.

Ženeva 15. októbra (TASR) - Izrael od začiatku svojej vojenskej operácie proti Hizballáhu v Libanone na konci septembra nariadil evakuáciu viac ako štvrtiny územia Libanonu, oznámila v utorok agentúra Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR). TASR o tom informuje podľa správ agentúr DPA a Reuters.

"Viac ako 25 percent krajiny je teraz pod priamym izraelským vojenským príkazom na evakuáciu," povedala riaditeľka UNHCR pre Blízky východ Rema Jamous Imseisová pričom ľudia podľa nej utekajú takmer bez ničoho. Imseisová na tlačovej konferencii v Ženeve opísala prípad dvoch žien s deviatimi deťmi, ktoré šli desať hodín smerom k sýrskej hranici bez jedla a vody.

Približne pätina z piatich miliónov obyvateľov Libanonu bola vysídlená od začiatku izraelskej operácie, uviedla. Dodala, že v školách sa nevyučuje, namiesto toho sa približne 70 percent budov škôl využíva ako núdzové úkryty.

Podľa libanonskej vlády za uplynulý rok pri izraelských útokoch zahynulo najmenej 2309 ľudí a viac ako 1,2 milióna ľudí bolo vysídlených. Väčšina z nich zahynula od konca septembra, keď Izrael zintenzívnil svoju vojenskú kampaň, píše Reuters a dodáva, že medzi obeťami sú civilisti aj bojovníci.

Izrael tvrdí, že pri útokoch zomrelo okolo 50 Izraelčanov - civilistov aj vojakov.

Cieľom Izraela v jeho vojenskej operácii v Libanone je návrat evakuovaných obyvateľov severu Izraela do svojich domovov a vytlačenie Hizballáhu z blízkosti severnej hranice, ktorú má Izrael spoločnú s Libanonom.

Pri izraelských útokoch v Libanone v pondelok zahynulo 22 ľudí, medzi ktorými bolo 12 žien a dve deti.