Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Zahraničie

UNICEF varoval pred vplyvom potravinovej neistoty na mladých v Etiópii

Na nedatovanejsnímke príslušníci etiópskej armády v pohraničí Etiópie, Tigraja a Amhary Foto: TASR/AP

Zintenzívnenie bojov v regióne Afar a ďalších oblastiach susediacich s Tigrajom znamená pre deti katastrofu, uviedla Foreová.

Addis Abeba 9. augusta (TASR) - Detský fond OSN (UNICEF) v pondelok varoval pred dôsledkami potravinovej neistoty na mladých ľudí v etiópskom regióne Tigraj a susediacich oblastiach. Vyjadril tiež znepokojenie nad novými správami o krviprelievaní, násilí a útekoch obyvateľstva. Informuje o tom agentúra DPA.

"UNICEF je mimoriadne znepokojený správami o zabití vyše 200 ľudí vrátane viac než 100 detí počas útokov na vysídlené rodiny zo štvrtka 5. augusta, ktoré našli útočisko pri zdravotníckom zariadení a škole v regióne Afar," uviedla riaditeľka UNICEF Henrietta Foreová.

"Údajne boli zničené aj kľúčové zásoby potravín v oblasti, kde už doteraz úroveň podvýživy a potravinovej neistoty dosahovala núdzovú úroveň," dodala.

Zintenzívnenie bojov v regióne Afar a ďalších oblastiach susediacich s Tigrajom znamená pre deti katastrofu, uviedla Foreová. "Deje sa to po mesiacoch ozbrojeného konfliktu v Tigraji, ktorý spôsobil, že zhruba 400.000 ľudí vrátane najmenej 160.000 detí žije v podmienkach podobných hladomoru," dodala šéfka UNICEF-u.

Detský fond OSN zároveň varoval, že v krízovej alebo núdzovej úrovni potravinovej neistoty sa v Tigraji a priľahlých regiónoch Afar a Amhara nachádzajú približne štyri milióny ľudí.

"UNICEF odhaduje desaťnásobný nárast počtu detí, ktoré budú v Tigraji počas nasledujúcich 12 mesiacov trpieť život ohrozujúcou podvýživou ," varovala Foreová.

Potravinová neistota a nutričná kríza sa v regióne rozmáha v čase, keď tam dochádza rozsiahlej systematickej deštrukcie zdravotníckych a ďalších služieb, na ktorých je závislé prežitie detí i celých komunít.

Tigraj je dejiskom bojov od vlaňajšieho novembra, keď tam etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal armádu, aby zvrhla opozičné regionálne orgány, ktoré vzišli z Tigrajského ľudovo-oslobodzovacieho frontu (TPLF). Abiy, držiteľ Nobelovej ceny za mier, ich obvinil z prípravy útokov na etiópske vojenské základne.

Povstalci začiatkom júla opätovne obsadili tigrajské hlavné mesto Mekele, ktoré kontrolovala etiópska armáda od konca vlaňajšieho novembra. Vláda v Addis Abebe okamžite vyhlásila jednostranné prímerie. Boje však aj naďalej pokračujú.

Konflikt si podľa OSN už vyžiadal tisíce obetí a vyvolal v regióne hlbokú humanitárnu krízu.