Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Zahraničie

UNIFIL:Izraelská armáda zničila na juhu Libanonu pozorovateľňu síl OSN

Na archívnej snímke príslušníci mierových síl OSN držia svoju vlajku. Foto: TASR/AP

Mierové jednotky v stredu uviedli, že izraelský tank vypálil na jednu z pozorovateľní UNIFIL.

Bejrút 20. októbra (TASR) – Buldozér izraelskej armády zničil pozorovaciu vežu a plot okolo perimetra pozície OSN v meste Marwahin na juhu Libanonu, uvádza nedeľné vyhlásenie dočasných mierových síl OSN (UNIFIL). TASR informuje na základe správ agentúr DPA, Reuters a AFP.

Pozorovateľňa bola buldozérom zničená zámerne, uvádza AFP s odvolaním na vyhlásenie mierových síl.

"Napriek tlaku vyvíjanému na misiu a krajiny, ktoré do nej poskytli jednotky, zostávajú mierové sily na všetkých svojich pozíciách," dodáva vyhlásenie UNIFIL.

Mierové jednotky OSN opätovne upozorňujú vo vyhlásení izraelskú armádu a všetky strany konfliktu na ich povinnosť chrániť príslušníkov mierových síl.

Izrael nedávno oznámil, že libanonské militantné hnutie Hizballáh útočí na izraelské jednotky z pozícií v bezprostrednej blízkosti stanovísk UNIFIL, píše DPA.

Mierové jednotky v stredu uviedli, že izraelský tank vypálil na jednu z pozorovateľní UNIFIL. Incident sa odohral po tom, ako sa jednotky UNIFIL počas niekoľkých predchádzajúcich dní stali terčom niekoľkých útokov, pri ktorých sa zranili najmenej štyria vojaci.

UNIFIL monitoruje izraelsko-libanonské pohraničie od roku 1978. Súčasťou misie je viac než 10.000 vojakov z viac než 50 krajín sveta, pripomína DPA.