Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

UNRWA varuje: Pásmo Gazy sa dostáva do bodu, odkiaľ niet návratu

Zničené budovy po izraelskom bombardovaní pásma Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela 7. decembra 2023. Foto: TASR/AP

UNRWA tvrdí, že vojna vysídlila 1,9 milióna ľudí, čo je podľa nej viac než 85 percent obyvateľstva Pásma Gazy - mnohí sa museli presúvať viackrát.

Gaza 8. decembra (TASR) — Generálny komisár Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) Philippe Lazzarini v piatok varoval, že "v Pásme Gazy, kde donebavolajúce nerešpektovanie medzinárodného humanitárneho práva je jazvou na našom kolektívnom svedomí, sa dostávame do bodu, z ktorého niet návratu". TASR prevzala správu z portálu britského denníka The Guardian.

Lazzarini vyzval štáty, aby venovali viac finančných prostriedkov na pomoc obyvateľom tohto palestínskeho autonómneho územia. "Štáty musia nájsť politickú vôľu na ukončenie tejto tragédie. Neschopnosť okamžite konať a zastaviť toto krviprelievanie navždy poškvrní našu dôveryhodnosť ako zástupcov medzinárodného spoločenstva a spustí nekonečné cykly násilia, ktoré nakoniec pohltí nás všetkých," dodal.

UNRWA uviedla, že od 7. októbra bolo zabitých 133 jej pracovníkov. Od začiatku vojny došlo k 129 incidentom, ktoré mali dopad na priestory využívané UNRWA, pričom niektoré boli zasiahnuté viackrát. Priamy zásah dostalo 34 zariadení, 57 utrpelo vedľajšie škody. UNRWA tiež dostala správy o vojenskom využívaní týchto zariadení najmenej v piatich prípadoch.

UNRWA tvrdí, že vojna vysídlila 1,9 milióna ľudí, čo je podľa nej viac než 85 percent obyvateľstva Pásma Gazy - mnohí sa museli presúvať viackrát.

K 6. decembru sa v 151 zariadeniach UNRWA vo všetkých piatich guvernorátoch Pásma Gazy, vrátane severnej oblasti a mesta Gaza, ukrývalo takmer 1,2 milióna vnútorne vysídlených osôb. Vyše milióna vnútorne vysídlených našlo útočisko v 94 zariadeniach v strednej časti enklávy a v mestách Chán Júnis a Rafah.