Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

UNRWA zastavila prácu v Rafahu, presúva sa do Chán Júnis

Palestínčania utekajú z mesta Rafah na juhu Gazy počas izraelskej pozemnej a leteckej ofenzívy v meste. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda (IDF) pokračuje vo svojej operácii v Rafahu aj napriek rozsiahlej medzinárodnej kritike.

Gaza 2. júna (TASR) - Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) pozastavil svoju činnosť v Rafahu po tom, čo izraelská armáda vstúpila do najjužnejšieho mesta v Pásme Gazy na hranici s Egytom. TASR informuje podľa agentúry DPA.

"UNRWA musela zastaviť zdravotné a iné kritické služby v Rafahu," napísal šéf úradu Philippe Lazzarini na sociálnej sieti X v sobotu večer.

Humanitárna organizácia teraz pracuje z mesta Chán Júnis severne od Rafahu a v centrálnej časti Pásma Gazy. "V Chán Júnis sme obnovili prevádzku napriek poškodeniu všetkých našich zariadení," napísal Lazzarini. Pre agentúru DPA hovorca organizácie potvrdil, že zamestnanci UNRWA opustili Rafah.

Izraelská armáda (IDF) pokračuje vo svojej operácii v Rafahu aj napriek rozsiahlej medzinárodnej kritike. Izrael považuje toto mesto za poslednú baštu palestínskej militantnej skupiny Hamas, ktorej útok zo 7. októbra spustil súčasný konflikt. Mnoho izraelských spojencov postup armády kritizuje pre vysoký počet civilných obetí.

Podľa šéfa UNRWA je v súčasnosti asi 1,7 milióna ľudí v Chán Júnis a v centrálnej časti Pásma Gazy. Lazzarini povedal, že všetkých 36 sídiel UNRWA je prázdnych. Vysídlení ľudia preto žijú medzi troskami a v zničených zariadeniach organizácie v tábore Džabalíja na severe, odkiaľ sa nedávno stiahla IDF.