Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Jordánsko: Napätie medzi Izraelom a Hizballáhom sa zvyšuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v noci na nedeľu spustila útoky na ciele na juhu Libanonu po tom, ako odhalila, že Hizballáh pripravuje rozsiahly útok na Izrael.

Ammán 25. augusta (TASR) - Jordánsko v nedeľu upozornilo, že vystupňovanie napätia medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh môže viesť k regionálnej vojne, ktorá by ohrozila stabilitu v oblasti. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Hovorca jordánskeho ministerstva zahraničných vecí podľa štátnych médií uviedol, že neústupčivá agresia Izraela v Pásme Gazy a neschopnosť dosiahnuť prímerie vystavuje celú oblasť Blízkeho východu nebezpečenstvu, že sa konflikt rozšíri.

Izraelská armáda v noci na nedeľu spustila útoky na ciele na juhu Libanonu po tom, ako odhalila, že Hizballáh pripravuje rozsiahly útok na Izrael.

Iránom podporované libanonské hnutie krátko na to v nedeľu ráno oznámilo, že zaútočilo raketami a dronmi na Izrael v odvete za zabitie svojho vysokopostaveného veliteľa Fuáda Šukra, ktorý zahynul v júli pri izraelskom útoku v Bejrúte. Hizballáh tvrdil, že prvá fáza vojenskej operácie proti izraelským cieľom bola úspešná a poprel správy, že Izraelu sa útok podarilo zmariť.

Organizácia Spojených národov (OSN) a libanonský premiér v nedeľu žiadali upokojenie vyhrotenej situácie medzi Izraelom a Hizballáhom a Egypt varoval pred otvorením nového frontu konfliktu. Hnutie Hamas i jemenskí povstalci húsíovia útoky Hizballáhu voči Izraelu privítali.