Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Úrady v Gaze hlásia izraelský útok na školu, vyžiadal si jednu obeť

Na archívnej snímke izraelský letecký útok na Pásmo Gazy. Foto: TASR/AP

Izrael tvrdí, že Hamas využíva školy, nemocnice i ďalšiu civilnú infraštruktúru na vojenské účely.

Gaza 15. júla (TASR) - Najmenej jednu obeť si vyžiadal izraelský útok na školu v meste Gaza, uviedol v pondelok úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy. Izraelská armáda sa k správe zatiaľ nevyjadrila. TASR o tom informuje s odvolaním na agentúru AFP.

Útok zasiahol školu v mestskej štvrti Rimál, informoval úrad civilnej ochrany riadený hnutím Hamas. Za uplynulých deväť dní zasiahli útoky v Pásme Gazy najmenej šesť škôl, pričom v mnohých z nich sa ukrývajú civilisti v čase bojov medzi izraelskou armádou a Hamasom.

Izrael tvrdí, že Hamas využíva školy, nemocnice i ďalšiu civilnú infraštruktúru na vojenské účely. Palestínske hnutie to popiera.

Jednu obeť po útoku na školu Saláh ad-Dín potvrdil aj zdravotník z nemocnice al-Ahlí. Dodal, že zranenia utrpeli štyria ľudia. Bezprostredne nebolo známe, kto budovu školy prevádzkuje.

V nedeľu zasiahol útok izraelskej armády školu v utečeneckom tábore Nusajrát, ktorú prevádzkuje Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). Počet obetí sa zvýšil z 15 na 22, uviedlo v pondelok ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy. Hovorca úradu civilnej ochrany v Gaze povedal, že v škole sa v čase útoku ukrývali civilisti. Dodal, že väčšinu obetí tvoria ženy a deti.

Izraelská armáda potvrdila útok na školu v utečeneckom tábore Nusajrát, ktorá podľa nej "slúžil ako úkryt" pre militantov a základňa pre útoky na izraelské jednotky.