Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

USA a Británia žiadajú prepustenie Gershkovicha, reaguje aj Nemecko

Americký novinár denníka Wall Street Journal Evan Gershkovich stojí počas čítania rozsudku v súdnej sieni v Jekaterinburgu v piatok 19. júla 2024. Foto: TASR/AP

Súdny proces s Gershkovichom sa začal koncom júna tohto roka a vyvrcholil rozsudkom v piatok 19. júla. Celý proces sa dial za zatvorenými dverami bez prítomnosti médií.

Washington/Berlín/Londýn 19. júla (TASR) - Americký prezident Joe Biden a britský premiér Keir Starmer v piatok žiadali prepustenie amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého v Rusku odsúdili na 16 rokov väzenia. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková uviedla, že rozsudok je politicky motivovaný a je súčasťou vojnovej propagandy ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

"Spojené štáty rázne požadujú prepustenie reportéra Evana Gershkovicha, ktorý bol uznaný za vinného zo špionáže a odsúdený na 16 rokov prísne stráženej trestaneckej kolónii v Rusku," povedal Biden. Rusko podľa jeho slov tohto novinára bez pochýb zadržiava neprávom.

"Odsúdenie Evana Gershkovicha potvrdzuje Putinov strach z faktov," uviedla Baerbocková na sociálnej sieti X. "Žurnalistika nie je trestný čin a pravda sa nedá uzamknúť," napísala.

Starmer tiež žiadal okamžité prepustenie novinára. "Žurnalistika by nemala byť trestný čin. Gershkovich musí byť okamžite prepustený," napísal. Tiež uviedol, že ide o potvrdenie pohŕdavého postoja Ruska k slobode médií.

Súdny proces s Gershkovichom sa začal koncom júna tohto roka a vyvrcholil rozsudkom v piatok 19. júla. Celý proces sa dial za zatvorenými dverami bez prítomnosti médií. Podľa dostupných informácií prokuratúra žiadala 18-ročný trest. Konečný rozsudok o 16 rokoch prišiel nečakane rýchlo ešte v ten istý deň.

Podľa tlačovej služby súdu novinár svoju vinu nepriznal. Americká vláda a vydavatelia denníka WSJ označili tento súdny proces za podvod a o ruskom právnom systéme hovoria ako o spolitizovanom. Obžaloba považovala obvinenia za preukázané bez akýchkoľvek pochybností.